Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Od pewnego już czasu do ciasta drożdżowego dodaję maślankę. Jest to gwarancja, że ciasto będzie odpowiednio wilgotne i długo pozostanie świeże. Co prawda, mało kiedy mam się okazję przekonać jak smakuje to ciasto w kolejnych dniach bo zazwyczaj znika błyskawicznie. Nadzienie rabarbarowe i kruszonka to dwa dodatkowe argumenty za tym, że takie drożdżówki nie przetrwają zbyt długo:)
Składniki:
- 500 g mąki
- 60 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 25 g drożdży świeżych
- 100 ml mleka
- 200 ml maślanki
- 1 jajo
- 6-7 łodyg różowego rabarbaru
Składniki na kruszonkę:
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
Rozpuścić masło z cukrem na patelni, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Trzymać na ogniu, aż mąka wchłonie masło i powstaną ładne grudki. Odstawić do wystygnięcia.
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek pokruszyć drożdże, dodać ciepłego mleka i cukier, zrobić zaczyn. Do wyrośniętego zaczynu dodać maślankę, roztopione masło, jajko, sól, zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.Wyjąc ciasto z miski, podzielić na równe kawałki i formować małe bułki. W każdej zrobić wgłębienie i ułożyć w nim pokrojony rabarbar. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Po tym czasie posypać drożdżówki kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20 min.
Smacznego:)