Dietetyczne slodkie orkiszowe gofry bez cukru
Lato to najlepszy czas na gofry.I to nie tylko dlatego,ze kojarza sie z nadmorskimi kurortami,ale najsmaczniejsze sa ze swiezymi owocami lata.
Te sa wlasnie lekkie,zwiewne idealne na letnie upalne dni .Dzieki dodatkowi maki ziemniaczanej i uzyciu maslanki sa wyjatkowo chrupiace.Zamiast cukru uzylam stewii i kapitalnie sie tu sprawdzila.Jakis czas temu sporo eksperymentowalam ze stewia.Wyniki eksperymentow byly rozmaite,najczesciej niestasfakcjonujace.W pieczonych ciastach z jej udzialem wyczuwalny byl posmak stewii i psul koncowy efekt wypieku.Gofrom natomiast dodaje tylko slodyczy,czyli slodzik spelnil tutaj swoja role zadawalajaco..By caly deser pozostal bezcukrowy i jogurt grecki rowniez poslodzilam stewia.I tu stewia sprawdzila sie doskonale.Wniosek nasuwa sie sam,stewia nie lubi dlugiego pieczenia.W gofrach i deserach na zimno sprawdzi sie za to znakomicie.Wyszlo smacznie i bardzo dietetycznie.Przepis na gofry znalazlam tutaj.Zmodyfikowalam go do wlasnych potrzeb i przedstawiam ponizej.
Skladniki na 8 sztuk:
145 g maki orkiszowej jasnej-630 (1 szklanka)
65 g maki ziemniaczanej-2 czubate lyzki
3/4 szklanki maslanki lub kefiru
1/4 szklanki mleka
szczypta soli
1/2 lyzeczki sody
40 ml oleju
2 jajka
1 lyzeczka extraktu z wanilii
12 kropli stewii
*moja szklanka to 200 ml
*3 krople stewii to 1 kostka cukru
Dodatkowo:
jogurt grecki
owoce jagodowe
kilka kropel stewii
wiorki kokosowe
Wykonanie:
- odmierzone porcje maki umiescic w miseczce.Dodac kefir,mleko,szczypte soli, olej,1/2 lyzeczki sody,extrakt z wanilii i 2 zoltka.Zmiksowac na gladka mase bez grudek
- ubic piane z bialek na sztywno
- delikatnie przy pomopcy szpatulki polaczyc ciasto z piana
- gofrownice posmarowc cieniutko olejem.Najlepiej malym, wlosianym pedzelkiem
- w zaleznosci od mocy gofrownicy piec 5-7 minut
- po upieczeniu delikatnie zdejmowac drewniana lopatka i odkladac gofry na kratke
- jogurt poslodzic stewia do smaku
- podawac z kleksem jogurtu greckiego.Nalozyc owoce i posypac wiorkami kokosowymi (jesli wiorki przedtem uprazysz na patelni bez tluszczu,beda jeszcze bardziej aromatyczne)
UWAGI:Niezaleznie jakiej maki uzyjesz ciasto powinno byc dosc geste,wtedy gofry sa najbardzeij chrupiace