Krewetki z patelni

Zdjęcie - Krewetki z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krewetki z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Krewetki. Wspaniałe mięso pełne białka. I tak niewiele potrzebują, żeby zadowolić nawet wybredne (Kochanie pozdrawiam Cię bardzo serdecznie) podniebienie. Chociaż jak przypomnę sobie moje pierwsze smażone krewetki... Wtedy nie miałam zielonego pojęcia dlaczego tak inaczej smakują, niż w restauracji... Teraz na szczęście już wiem, że krewetek nie smaży się 15 minut. Tak na wszelki wypadek, bo może jeszcze są surowe ;) A dzisiejszy przepis (inspirowany kuchnią meksykańską) jest chyba moim ulubionym z tymi owocami morza. Kolendra i limonka świetnie podkreślają smak krewetek. I ten maślany sos... Pyszności! Zdecydowanie najlepsze są wyciągane palcami prosto z patelni ;)

Składniki dla 2 osób: 16-20 dużych krewetek mogą być mrożone, ale najlepiej surowe
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
3 łyżki masła
1 łyżka soku z limonki
szczypta soli
kilka gałązek świeżej kolendry (posiekane)

Krewetki opłukać, obrać ze skorupek (mrożone należy najpierw rozmrozić przez noc w lodówce). Jeżeli krewetki są z głowami, trzeba je najpierw oderwać, potem usunąć odnóża i resztę pancerzyka. Z obranych krewetek usunąć jelito (jeżeli krewetki nie mają oznaczenia "oczyszczone"). Lekko naciąć krewetkę wzdłuż grzbietu i czubkiem noża wyciągnąć czarną nitkę.

Czosnek obrać, posiekać. Chili przekroić wzdłuż,usunąć pestki, drobno pokroić.

Na patelni roztopić masło. Wrzucić czosnek i chili. Smażyć ok. 1 minuty cały czas mieszając. Dołożyć krewetki. Smażyć po ok. 1,5 minuty z obu stron (aż zmienią kolor na różowy)*.

Dodać sok z limonki i szczyptę soli. Wymieszać.

Podawać z bagietką lub tortillą.
Smacznego! *Jeżeli użyjecie krewetek wcześniej gotowanych, lepiej skrócić czas smażenia, bo staną się gumowate. Powinny się tylko podgrzać. Zdjęcie - Krewetki z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami> Zdjęcie - Krewetki z patelni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Szparagi z burratą i migdałami podane z czosnkową oliwą
1

Szparagi z burratą i migdałami…

food² food²
Food Square

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
1

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki

Grzanka ze szparagami, mozzarellą i szynką parmeńską
1

Grzanka ze szparagami, mozzare…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Burek, börek, byrek, bureki - przekąska z serem feta i botwiną
1

Burek, börek, byrek, bureki -…

food² food²
Food Square

Krakersy amarantusowe

Krakersy amarantusowe

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Wiśniowiec siostry Anastazji / Ciasto św. Jakuba

Wiśniowiec siostry Anastazji /…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Dobre ciasto ucierane z owocami
3

Dobre ciasto ucierane z owocam…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Koktajl buraczany z jabłkiem
1

Koktajl buraczany z jabłkiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Chleb pszenny na zakwasie z jabłkiem
1

Chleb pszenny na zakwasie z ja…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Mini serniczki z lemon curd, prosty przepis na efektowne babeczki
1

Mini serniczki z lemon curd, p…

food² food²
Food Square

Trufle kokosowo-daktylowe z tofu
1

Trufle kokosowo-daktylowe z to…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu