Bajgle na zakwasie

Bajgle na zakwasie

Zdjęcie - Bajgle na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam bajgle! Nie tylko za ich charakterystyczną dziurkę, która nadaje im uroku, ale także za smak. Te pszenne bułeczki przygotowywane są w sposób wyjątkowy, co wyróżnia je na tle innych wypieków.

Przed włożeniem wyrośniętych bułeczek do piekarnika, wrzucamy je na chwilę do gotującej się, posłodzonej wody. Następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ulubionymi składnikami. Najczęściej makiem lub sezamem, chociaż świetnie sprawdzi się tutaj też siemię lniane lub prażony amarantus.

Dzięki tym wszystkim zabiegom, bajgle są delikatne w smaku, a ich skórka lśniąca i rumiana.

Na blogu było już kilka przepisów na bajgle, a wszystkie z nich dotyczyły ich drożdżowej wersji. Po dyniowych bajglach postanowiłam pójść o krok dalej z eksperymentami i upiec je na zakwasie.

Jak zwykle ich smak mnie nie zawiódł.

Zdjęcie - Bajgle na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bajgle na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bajgle na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 4 godz. 30 min.

Porcje: 8

Składniki
  • 300 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 350-370 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżka cukru
  • Wierzch:
  • rozbełtane jajko
  • do posypania: mak/sezam/amarantus/ziarna słonecznika/przyprawy

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól i cukier. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  2. Przekładamy je do misy oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 h.
  3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, rozciągamy je, składamy od dołu ku środkowi i od góry do środka. Wkładamy ponownie do misy, przykrywamy i zostawiamy na 1,5 h.
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przyszłe bajgle przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40-60 minut.
  5. W dużym garnku gotujemy wodę z łyżką cukru. W wyrośniętych bułeczkach robimy dziurkę, rozciągając ciasto palcami lub korzystając np. z nakrętki lub kielonka.
  6. Bułeczki z dziurką wrzucamy do wrzącej wody (po 3-4 sztuk na raz) i gotujemy przez minutę. Następnie odwracamy je na drugą stronę i gotujemy kolejną minute.
  7. Podgotowane bajgle smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ulubionym dodatkiem.
  8. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 220 stopniach 20 minut, następnie 10 minut w 200 stopniach.
  9. Upieczone bajgle studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów