Ryba po grecku - miruna w warzywnej potrawce

Ryba po grecku - miruna w warzywnej potrawce
Zdjęcie - Ryba po grecku - miruna w warzywnej potrawce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba po grecku - miruna w warzywnej potrawce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba po grecku - miruna w warzywnej potrawce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba po grecku - miruna w warzywnej potrawce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba po grecku - miruna w warzywnej potrawce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba po grecku - miruna w warzywnej potrawce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba po grecku - miruna w warzywnej potrawce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba po grecku - miruna w warzywnej potrawce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba po grecku - miruna w warzywnej potrawce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba po grecku - miruna w warzywnej potrawce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryba po grecku - miruna w warzywnej potrawce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mrożonej miruny bez skóry (1 duży filet)
  • 400 g marchewki
  • 300 g cebuli
  • 200 g selera korzeniowego
  • 150 g korzenia pietruszki
  • 125 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka słodkiej, suszonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
Przygotowanie

Filet rozmrozić i odsączyć z wody na ręczniku papierowym. Pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na patelni z każdej strony, na rozgrzanym oleju Kujawskim 3 ziarna.


W międzyczasie obrać cebulę, pokroić w średnią kostkę i zeszklić na drugiej patelni – również na oleju Kujawskim 3 ziarna, który świetnie nadaje się do smażenia – z jednej strony stanowi połączenie trzech zdrowych olejów (rzepakowego, lnianego i z pestek dyni), a z drugiej wzmacnia smak potraw.


Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa przełożyć do garnka, zalać szklanką wody i dusić na wolnym ogniu przez 10 min., aż lekko zmiękną. Dołożyć zeszkloną cebulę, wymieszać i gotować jeszcze przez 5 min. Następnie wsypać przyprawy, dodać sos sojowy oraz przecier pomidorowy. Wymieszać i podgotować przez kolejne 5 min. Na koniec dodać podsmażoną rybę, delikatnie wymieszać, uważając by ryba się nie rozpadła i dusić całość przez 10 min.



Przepis pochodzi z bakeandtaste.blogspot.com

Kategorie przepisów