Kotlety rybne z groszkiem i marchewką, podane z sosem koperkowym

Kotlety rybne z groszkiem i marchewką, podane z sosem koperkowym

Zdjęcie - Kotlety rybne z groszkiem i marchewką, podane z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety rybne z groszkiem i marchewką, podane z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety rybne z groszkiem i marchewką, podane z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety rybne z groszkiem i marchewką, podane z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety rybne z groszkiem i marchewką, podane z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety rybne z groszkiem i marchewką, podane z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety rybne z groszkiem i marchewką, podane z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety rybne z groszkiem i marchewką, podane z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety rybne z groszkiem i marchewką, podane z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety rybne z groszkiem i marchewką, podane z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety rybne z groszkiem i marchewką, podane z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 500 g filetów z białej ryby (np. dorsz)
  • 250 ml mleka
  • 100 g mrożonego groszku
  • 100 g marchwi
  • 100 g bułki tartej
  • 70 ml oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • 25 g masła
  • 15 g mąki pszennej
  • 1 pęczek koperku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

Rybę zmiel w malakserze lub bardzo drobno posiekaj. Dodaj natkę, startą na tarce marchewkę, groszek, jajko oraz połowę bułki tartej. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj dokładnie. Z masy rybnej formuj niewielkie kotleciki i obtaczaj je w pozostałej bułce tartej.

 

W niewielkim garnku roztop masło. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Przez chwilę podsmaż, uważając by nie zbrązowiała. Dolej mleko i energicznie wymieszaj do dokładnego połączenia się składników. Zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekany koperek i zestaw z ognia.

 

Na patelni rozgrzej olej Kujawski 3 ziarna. Smaż kotleciki na średnim ogniu, na złoty kolor z każdej strony.

Podawaj z sosem koperkowym.

 

Porada:

Kotleciki można przyrządzić z mrożonej ryby. Rozmroź ją wcześniej i przed zmieleniem dokładnie odciśnij z wody oraz osusz.

 

Chrupiąca, złocista panierka skrywa delikatną, białą rybę. Zdrowie na talerzu, dodatkowo wzbogacone przez olej Kujawki 3 ziarna, który w wyjątkowy sposób łączy w sobie najlepsze oleje – rzepakowy, lniany i z pestek dyni.

 

 

Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl

Kategorie przepisów