Kotlety rybne z groszkiem i marchewką, podane z sosem koperkowym
Składniki
- 500 g filetów z białej ryby (np. dorsz)
- 250 ml mleka
- 100 g mrożonego groszku
- 100 g marchwi
- 100 g bułki tartej
- 70 ml oleju Kujawskiego 3 ziarna
- 25 g masła
- 15 g mąki pszennej
- 1 pęczek koperku
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz do smaku
Przygotowanie
Rybę zmiel w malakserze lub bardzo drobno posiekaj. Dodaj natkę, startą na tarce marchewkę, groszek, jajko oraz połowę bułki tartej. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj dokładnie. Z masy rybnej formuj niewielkie kotleciki i obtaczaj je w pozostałej bułce tartej.
W niewielkim garnku roztop masło. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Przez chwilę podsmaż, uważając by nie zbrązowiała. Dolej mleko i energicznie wymieszaj do dokładnego połączenia się składników. Zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekany koperek i zestaw z ognia.
Na patelni rozgrzej olej Kujawski 3 ziarna. Smaż kotleciki na średnim ogniu, na złoty kolor z każdej strony.
Podawaj z sosem koperkowym.
Porada:
Kotleciki można przyrządzić z mrożonej ryby. Rozmroź ją wcześniej i przed zmieleniem dokładnie odciśnij z wody oraz osusz.
Chrupiąca, złocista panierka skrywa delikatną, białą rybę. Zdrowie na talerzu, dodatkowo wzbogacone przez olej Kujawki 3 ziarna, który w wyjątkowy sposób łączy w sobie najlepsze oleje – rzepakowy, lniany i z pestek dyni.
Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl