Szybkie placuszki kalafiorowe
Składniki
- 600 g kalafiora (1 szt.)
- 65 g mąki pszennej
- 3-4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 2 duże jajka
- mielone chilli
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Umyty kalafior podziel na różyczki, wrzuć do osolonej wody i ugotuj do miękkości, przez ok. 20 min.
Kalafiora odcedź, przelej zimną wodą i rozgnieć widelcem do momentu otrzymania grudkowatej masy (zgodnie z upodobaniami). Wmieszaj jajka, mąkę i dopraw do smaku solą, pieprzem i chilli.
Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, z 2 łyżkami Kujawskiego 3 ziarna. Nakładaj po 2 łyżki masy kalafiorowej i formuj je w zgrabne placuszki. Smaż po około 5 min. z każdej strony lub do ładnego zarumienienia.
Porada:
W celu rozdrobnienia kalafiora, możesz go przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub rozgnieść tłuczkiem.
Pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu placuszki z kalafiora, które mogą być dodatkiem do dania głównego, jak i samodzielnym, wegetariańskim daniem. Do smażenia użyłam oleju Kujawskiego 3 ziarna, gdyż zawiera w składzie najlepsze oleje: olej rzepakowy, olej lniany i olej z pestek dyni.
Przepis pochodzi z karmelowy.pl