Szybkie placuszki kalafiorowe

Szybkie placuszki kalafiorowe

Zdjęcie - Szybkie placuszki kalafiorowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybkie placuszki kalafiorowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybkie placuszki kalafiorowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybkie placuszki kalafiorowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybkie placuszki kalafiorowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybkie placuszki kalafiorowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybkie placuszki kalafiorowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybkie placuszki kalafiorowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybkie placuszki kalafiorowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szybkie placuszki kalafiorowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 600 g kalafiora (1 szt.)
  • 65 g mąki pszennej
  • 3-4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 duże jajka
  • mielone chilli
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Umyty kalafior podziel na różyczki, wrzuć do osolonej wody i ugotuj do miękkości, przez ok. 20 min.

 

Kalafiora odcedź, przelej zimną wodą i rozgnieć widelcem do momentu otrzymania grudkowatej masy (zgodnie z upodobaniami). Wmieszaj jajka, mąkę i dopraw do smaku solą, pieprzem i chilli.

 

Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, z 2 łyżkami Kujawskiego 3 ziarna. Nakładaj po 2 łyżki masy kalafiorowej i formuj je w zgrabne placuszki. Smaż po około 5 min. z każdej strony lub do ładnego zarumienienia.

 

Porada:

W celu rozdrobnienia kalafiora, możesz go przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub rozgnieść tłuczkiem.

 

Pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu placuszki z kalafiora, które mogą być dodatkiem do dania głównego, jak i samodzielnym, wegetariańskim daniem. Do smażenia użyłam oleju Kujawskiego 3 ziarna, gdyż zawiera w składzie najlepsze oleje: olej rzepakowy, olej lniany i olej z pestek dyni.

 

 

Przepis pochodzi z karmelowy.pl

Kategorie przepisów