Szybka zupa fasolowa z dynią
Składniki
- 1 litr bulionu warzywnego lub wody
- 440 g odsączonej białej fasoli z puszki (2 op.)
- 400 g krojonych pomidorów z puszki (bez skórki)
- 400 g dyni
- 100 g cebuli
- 80 g marchwi
- 80 g pietruszki
- 50 g selera naciowego (1 łodyga)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki chilli w proszku
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- ½ łyżeczki suszonego cząbru
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- pestki dyni
- natka pietruszki
Przygotowanie
Cebulę i czosnek posiekać. Dynię pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler naciowy pokroić w plasterki.
W rondlu rozgrzać olej Kujawski 3 ziarna, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać pokrojone marchewki, seler i pietruszkę. Podsmażyć przez ok. 3-5 min. Dodać posiekany czosnek, chilli w proszku i podsmażyć jeszcze przez minutę.
Do podsmażonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać, podsmażyć przez kolejną minutę. Następnie dodać krojone pomidory, bulion i dynię. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez ok.20 min., aż dynia zmięknie.
Dodać fasolę, majeranek i cząber, po czym gotować jeszcze 5 min. Doprawić do smaku. Posypać obficie natką pietruszki i pestkami dyni.
Porada:
Suszony majeranek i cząber są idealne do potraw z fasolą lub grochem. Jednak warto pamiętać, żeby dodawać je zawsze pod koniec przygotowywania potrawy, ponieważ gorzknieją podczas długiego gotowania.
Zupy mogą być wolno gotowane na niewielkim ogniu, aby wydobyć z nich pełnię smaku. Jednak dla mniej cierpliwych idealna będzie szybsza wersja, w której składniki uwalniają aromaty po podsmażeniu na delikatnym w smaku oleju.
Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com