Tarta z masą migdałową i rabarbarem

Tarta z masą migdałową i rabarbarem
Zdjęcie - Tarta z masą migdałową i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z masą migdałową i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z masą migdałową i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z masą migdałową i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z masą migdałową i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z masą migdałową i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z masą migdałową i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z masą migdałową i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z masą migdałową i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z masą migdałową i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z masą migdałową i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z masą migdałową i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z masą migdałową i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z masą migdałową i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z masą migdałową i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 225 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 75 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
na masę migdałową:
  • 100 g mielonych migdałów
  • 75 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 jajka
  • ¼ łyżeczki soli
dodatkowo:
  • 500 g rabarbaru
  • 2-3 łyżeczek cukru pudru do posypania
  • 1 jajko do posmarowania
Przygotowanie

Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier, dodajemy żółtka, śmietanę oraz masło. Kroimy składniki szerokim nożem, następnie szybko zagniatamy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki co najmniej na 30 min. Możemy zostawić ciasto w lodówce nawet na całą noc.


Masa migdałowa:

Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy na pastę, Wkładamy do lodówki, żeby trochę stężała.


Szeroką, prostokątną blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i wkładamy do lodówki na 20 min. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wykładamy nim formę. Wstawiamy do lodówki na 30 min.


Na schłodzonym cieście rozsmarowujemy masę migdałową, z każdej strony pozostawiając 2 cm suchego brzegu. Na masie migdałowej układamy przycięte do długości ciasta łodygi rabarbaru i zawijamy do środka brzegi ciasta. Wstawiamy do lodówki na 20 min.


Piekarnik nagrzewamy do 200°C.

Brzegi ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem, po czym pieczemy tartę przez 20 min. na złoty kolor. Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem.


Porady:

Dwie główne zasady przygotowania dobrego kruchego ciasta to:

1. Krótkie zagniatanie - kruche ciasto nie lubi ciepła rąk. Do połączenia składników używajmy noża lub malaksera.

2. Dokładne schładzanie ciasta - ciasto przed pieczeniem musi być dobrze schłodzone, żeby masło nie zaczęło się roztapiać, zamiast szybko zapiec.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów