Szybki gulasz rybny z warzywami korzeniowymi
Składniki
- 1 l bulionu warzywnego (lub wody)
- 400 g filetów z białej ryby
- 300 g ziemniaków
- 200 g pomidorów bez skórki
- 200 ml białego, wytrawnego wina
- 150 g marchwi
- 100 g cebuli
- 100 g czerwonej papryki
- 75 g pietruszki
- 75 g korzenia selera
- 70 g pora
- 50 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 25 g koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ¼ łyżeczki chilli
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie
Warzywa obierz i pokrój w dużą kostkę równej wielkości. Na oleju Kujawskim 3 ziarna podsmaż warzywa, zaczynając od najtwardszych. Najpierw korzeniowe, później por, pomidory i papryka.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Dopraw do smaku chilli, kolendrą, solą i pieprzem. Podlej winem i zaczekaj aż się zredukuje. Dodaj bulion i duś pod przykryciem do miękkości, przez ok. 40 min.
Rybę pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Ułóż delikatnie na miękkich już warzywach i gotuj pod przykryciem przez kolejne 5-7 min. Na koniec delikatnie wymieszaj, posyp natką i podawaj.
Porada:
W gulaszu możesz wymieszać różne rodzaje białych ryb.
Olej Kujawski 3 ziarna użyty do podsmażenia warzyw pysznie eksponuje i podkreśla rybę w tym daniu, wzbogacając ją jednocześnie o dodatkowe akcenty smakowe.
Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl