Szynka pieczona z ananasem
Gdy gruchnęła wieść, że w Irlandii z powodu pandemii zamknięto puby, wiele osób wstrzymało oddech, mówiąc, że piekło zamarzło… Korzystając z zamieszania związanego z koronawirusem, Brexitem i wyborami w Stanach, nasz rząd wpadł na więcej genialnych pomysłów, które rzekomo mają odstręczać mieszkańców Zielonej Wyspy od spożywania napojów alkoholowych.
Od lat są wyznaczone godziny, kiedy można alkohol zakupić. W sklepach w tygodniu możemy nabyć napoje procentowe od 10.30 rano, a w niedzielę dopiero po mszy (od 12.30). Po alkohol musimy wybrać się do godziny 22.00, gdyż później już nikt go nam nie sprzeda legalnie. Do tych obostrzeń ostatnimi czasy doszły nowe.
Już przed świętami w sklepach stoiska z alkoholem zostały odseparowane i zasłonięte specjalnymi przysłonami tak, aby na wysokości wzroku dziecka nie pojawił się alkohol. Trzeba przejść przez bramkę, by dostać się do pieczary zła. Rządzący chyba zapomnieli, że zakazany owoc smakuje najlepiej i nic tak nie pobudza wyobraźni młodego człowieka niż to, co ukryte przed jego wzrokiem…
Żeby ograniczyć sprzedaż alkoholu od poniedziałku wchodzi zakaz promocji wiązanych typu „kup 6 butelek wina za €40”. Dodatkowo zakup alkoholu nie może wliczać się do żadnego systemu punktów lojalnościowych lub promocji typu „zrób zakupy za €50, a zwrócimy ci €5”. Nie mam pojęcia, jaką strategię obiorą sklepy, ale wiem na pewno, że nadużywających od zakupu trunków to nie powstrzyma.
Tymczasem popijając wino, zakupione już za bramką, ale jeszcze w promocji wiązanej, podrzucam przepis na pieczoną szynkę w amerykańskim stylu. Komu po drodze z wynalazkami typu „Boryna na Hawajach”, temu przypasuje taka kombinacja. Nasza córka, która szaleje za ananasem, była wniebowzięta. Dołożyła sobie nawet jakiś egzotyczny chutney do tego zestawu. Moim zdaniem relish Ballymaloe lepiej pasuje, ale wiadomo – smak ma każdy inny. Zaznaczam uczciwie, że jest to nietypowe danie, więc podejdźcie do niego ostrożnie.
SZYNKA PIECZONA Z ANANASEM- szynka peklowana, bez kości, ok. 2300 g
- ananas
- 2 łyżki ciemnego cukru brązowego (miałkiego)
- 1 łyżeczka świeżo zmielonych goździków
Zdarza się, że szynka peklowana potrafi być bardzo słona. Należy ją włożyć do dużej ilości wody i gotować przez kilkanaście minut. Po czym wyjąć i odstawić do wystudzenia.
Brązowy cukier mieszamy ze zmielonymi goździkami. Nacieramy szynkę i odstawiamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 170℃ (program z termoobiegiem). Ananas obieramy, wydrążamy i kroimy w sporą kostkę. Szynce nacinamy skórę w kratkę (uważając, by nie przeciąć mięsa). Część ananasa układamy na dnie żaroodpornego naczynia, na wierzchu stawiamy szynkę, którą obkładamy pozostałym ananasem, używając wykałaczek, aby go przytrzymać na miejscu.
Szynkę przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 2 h. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, by skórka się przypiekła. Po wyjęciu odstawiamy na 10 minut przed przystąpieniem do krojenia.
Podajemy z kawałkami pieczonego ananasa oraz z wysokiej jakości musztardą, relishem lub słodko-pikantnym chutneyem. Jako danie obiadowe z ryżem lub pieczonymi ziemniakami i zielonymi warzywami (groszek cukrowy, szparagi, ogórki).