Muttar tofu

Muttar tofu
Z duszą na ramieniu kupiłam tofu. Czy ON to zje? Okazało się, że zjadł, mlaskając :) Tofu przyrządzone według przepisu, który znalazłam na blogu Filozofia Smaku (pierwotnym źródłem jest chyba Kuchnia Wegetariańska), mój facet określił jako "żelki, które chłoną wszystkie smaki dookoła nich" i domaga się powtórki :) Moja wersja jest w zasadzie kompilacją przepisów Wegetarianki i Malwiny :)

Zdjęcie - Muttar tofu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200 g tofu marynowanego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka imbiru (nie miałam świeżego, więc dałam suszony)
  • łyżeczka garam masala
  • łyżeczka curry w proszku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 300 g mrożonego groszku
  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • 4 łyżki oliwy
  • sól lub sos sojowy
  • garść natki pietruszki
  • ewentualnie kawałek chili lub szczypta pieprzu cayenne

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić garam masalę, curry, słodką paprykę (i imbir, jeśli używamy suszonego). Dorzucić zmiażdżony 1 ząbek czosnku, posiekaną cebulę (i starty imbir, jeśli używamy świeżego). Wymieszać, dodać pokrojone w kostkę tofu i wymieszać jeszcze raz, by wszystkie kawałki tofu równomiernie pokryły się przyprawami. Dodać pomidory z puszki i gotować ok. 15 minut. Następnie dodać groszek (nie trzeba wcześniej rozmrażać), doprawić solą lub sosem sojowym i trzymać na ogniu kolejne 10 minut, aż sos zgęstnieje. Jeśli zgęstnieje za bardzo, można dolać wodę lub bulion w odpowiedniej ilości Przed końcem gotowania dodać drugi posiekany ząbek czosnku oraz posiekaną nać pietruszki.

Kategorie przepisów