Wegetariańska lazania z bakłażanem i czerwoną soczewicą

Wegetariańska lazania z bakłażanem i czerwoną soczewicą
Czas na powrót z blogowo-kulinarnych wakacji. Na razie nie będzie rewolucji, poza tym, że na blogu nie będą publikowane nowe przepisy na potrawy z mięsa i ryb. Niniejszym na ten moment Mad About Food staje się blogiem lacto-ovo ;) Jeśli jesteście ciekawi, jak idzie mi niejedzenie mięsa - idzie rewelacyjnie :) Czuję się lepiej, mam więcej energii. Nieoczekiwanie ta decyzja, niby stricte żywieniowa, ma także wpływ na duchową sferę życia... A wracając do kulinariów - jedno z moich ostatnich, ukochanych odkryć to soczewica. Jest sycąca, przepyszna i doskonale zastępuje mięso - zarówno konsystencją, jak i gęstym smakiem - w daniach, których dawniej bez mięsa sobie nie mogłam wyobrazić... W połączeniu z równie "mięsnym" bakłażanem sprawdza się wyśmienicie jako farsz do lazanii. Wegetarianie muszą poszukać do tego przepisu żółtego sera na podpuszczce mikrobiologicznej, natomiast mięsożerni z powodzeniem mogą zaszaleć i pokryć zapiekankę warstwą np. parmezanu.
Zdjęcie - Wegetariańska lazania z bakłażanem i czerwoną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • makaron typu lasagne
  • szklanka suchej czerwonej soczewicy
  • mały bakłażan
  • mała papryka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • słoik przecieru lub sosu pomidorowego
  • 2 kulki mozzarelli
  • starty żółty ser
  • pieprz, sól
  • łyżka masła/oleju
  • 2 szklanki wody

Najpierw drobno kroję cebulę i czosnek, przesmażam je na rozgrzanym tłuszczu, żeby się zeszkliły, a następnie dorzucam do nich pokrojone w kostkę paprykę i bakłażana. Znowu chwilę przesmażam, dosypuję soczewicę, mieszam i zalewam dwiema szklankami wody. Gotuję około 15-20 minut, tak by soczewica wchłonęła cały płyn i zmiękła. W tym czasie doprawiam warzywa dużą ilością pieprzu i solę do smaku. Pod koniec gotowania dodaję sos pomidorowy i podgrzewam całość jeszcze przez chwilę. Jeśli zamiast sosu (takiego do spaghetti) macie zamiar użyć przecieru, można całość doprawić ziołami, np. oregano, bazylią. Dno naczynia żaroodpornego smaruję tłuszczem i wykładam suchymi płatami makaronu. Można je krótko obgotować, ja jednak tego nie robię, bo o ile po pierwszym pieczeniu mogą trafić się jakieś twarde kawałki, to na drugi dzień wszystko jest już idealne - a makaron gotowany od początku w warzywach jest jednak inny, niż gotowany w wodzie. Na makaron nakładam połowę warzyw, przykrywam drugą warstwą makaronu i przykrywam ją warstwą mozzarelli pokrojonej w plastry. Na to idzie znowu makaron, reszta sosu, a na wierzch - serrrrrr dużo dużo sera :D Naczynie przykrywam i wstawiam do piekarnika ustawionego na 200 stopni, na 30 minut. Po wyjęciu chwilę studzę, bo świeża lazania jest HOT! Nadaje się cudownie do odgrzewania przez kilka kolejnych dni. A nawet staje się coraz lepsza i lepsza...
Zdjęcie - Wegetariańska lazania z bakłażanem i czerwoną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów