Precelki serowe z czarnuszką
W Łodzi od jakiegoś czasu odbywa się cotygodniowy Eko Targ. Powiedziałabym - nareszcie. Można przespacerować się między straganami, popróbować i zakupić świeże pieczywo, soki z owoców, miody, sery, zioła... i całe bogactwo dóbr wszelakich. Jednym z łupów, które przytaszczyłam ostatnio do domu, była czarnuszka. Legendarna przyprawa, tak popularna od pewnego czasu, a tak trudno dostępna. No ale w końcu - jest.
Z czarnuszką można wyczyniać rożne cuda, a że do nas akurat tego dnia wybierało się kilku miłych gości, postanowiłam przetestować na nich pikantne ciasteczka. Testy wypadły pomyślnie.
Przepis na precelki znalazłam na bardzo interesującym blogu Słodko-gorzki Świat. Myślę, że zajrzę tam jeszcze nieraz :)
Składniki:
Ser zetrzeć na tarce. Mąkę wymieszać z serem i masłem, wbić jajko i wmieszać w mąkę. Dodać śmietanę oraz czarnuszkę i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny. Po 30 minutach ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 1 cm i pociąć na paski. Można przed wałkowaniem podzielić na mniejsze porcje, by było wygodniej :). Z pasków formować wałeczki i zawijać precelki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać niewielką ilością soli. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 C przez 7-10 minut.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 70g sera cheddar (wegetariański jest produkowany przez Kerrygold)
- 5 łyżek masła
- 3 łyżeczki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka czarnuszki
- 1 jajko
Ser zetrzeć na tarce. Mąkę wymieszać z serem i masłem, wbić jajko i wmieszać w mąkę. Dodać śmietanę oraz czarnuszkę i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny. Po 30 minutach ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 1 cm i pociąć na paski. Można przed wałkowaniem podzielić na mniejsze porcje, by było wygodniej :). Z pasków formować wałeczki i zawijać precelki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać niewielką ilością soli. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 C przez 7-10 minut.