Uważam, że takie przepisy, w których jest minimum zabiegów, a zawierają maksimum smaku, są mistrzowskie. dlatego i teraz, gdy trafiłam na przepis (...) od razu chciałam go sprawdzić.
Chłodniki wszelkiego rodzaju bardzo lubię, lecz ten urzekł mnie dodatkiem jednego ze składników. Pomiędzy zakwaszonym mlekiem, czosnkiem, koprem i ogórkami wyczuwalne... orzechy. Kiedy zaczęłam przeszukiwać zasoby internetu, okazało się, że orzechy są opcjonalnym dodatkiem do taratora.
Wspaniała, sycąca, aromatyczna i kremowa zupa - zupa neapolitańska z klopsikami. To idealna, na ten zimowy czas, rozgrzewająca zupa serowa, z dodatkiem warzyw, z małymi mięsnymi klopsikami. Można, serwować ją jako syte pierwsze danie lub tak jak u nas samodzielny posiłek.
Z dwa tygodnie temu jadłam w restauracji naprawdę dobry chowder, od tamtej chwili chodził za mną smak tej gęstej, śmietanowej zupy rybnej. Musiałam jak najszybciej ugotować duży jej gar!
Jak tylko robi się nieco cieplej porzucam gorące zupy i robię chłodniki. Lubię je za łatwość i szybkość przygotowania, lubię za to, że z niewielu składników można przygotować coś naprawdę pysznego. A w upalny dzień taki chłodnik wystarczy za cały obiad.
Wiosenne, młode warzywa wspaniale pasują do zupy na maśle, którą uwielbiam. Robię ją w różnych kombinacjach, w zależności od tego jakie warzywa dostanę na rynku. Jedna rzecz jest wspólna – zawsze smażę por (lub czasami cebulę) na maśle. To właśnie masło nadaje zupie charakterystyczny smak. Jest tu też sporo śmietany, dzięki czemu zupa jest bardziej treściwa i jeszcze pyszniejsza.