Ta pyszna zupa wpadła mi w oko na blogu Pieprz czy wanilia, który bardzo lubię. Ponieważ przepadam za soczewicą, postanowiłam tę zupkę ugotować - i bingo, jest super i wchodzi do mojego stałego repertuaru.
Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij je na oliwie. Kiedy będą już szkliste, zalej wodą, możesz też dodać kostkę rosołową, jeśli ich używasz. Wrzuć pomidory - jeśli są w całości, trzeba je posiekać lub przetrzeć przez sito.
Pierwsza mysl - zupa! Tylko z zupami w mojej malej rodzinie jest tak, ze juz godzine czy dwie po obiedzie znow jestemy glodni. Mimo to postanowilam sprobowac kolejny raz dac zupom szanse w mojej kuchni. Ugotowalam wiec zupe inna niz zwykle, a do tego mam nadzieje, ze wystarczajaco sycaca.Zapraszam wiec na zupe cyganska, ktora mile mnie zaskoczyla: szybkoscia i latwoscia przygotowania, a co najwazniejsze smakiem.
O takiej porze najczęściej sięgamy po dania rozgrzewające które nie tyko sprawiają , że jest nam cieplej , ale też sycą na długie godziny.
Jednym z takich jest właśnie ta zupa – gęsta , lekko pikantna , sycąca.
Dodatek pulpecików sprawia , że śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad.
Tak jak obiecałam pierwszy bawarski przepis. Zupa serowa z mielonym mięsem świetnie się sprawdzi jesienią czy zimą, bo jest sycąca i rozgrzewająca. Dzisiaj mimo pięknej pogody, zmęczeni zwiedzaniem, nie pogardziliśmy poczęstunkiem.
Po upalnym lecie, w czasie którego wszyscy szukaliśmy ochłodzenia nadeszła pora rozgrzewania. Różne są na to sposoby, mój ulubiony to kubek gorącej zupy. Oczywiście kremowej. Dzisiaj proponuję zupę wielowarzywną z dodatkiem papryczki chilli i chrupiących grzanek.
Harira to tradycyjna marokańska zupa pełna strączków, aromatycznych przypraw i kolendry. Mocno rozgrzewająca i treściwa. W większości przepisów dodaje się do niej mięso. Ja miałam ochotę na lżejszy obiad, dlatego skusiłam się na wegańską wersję tej zupy
Zdrowa, gęsta i pożywna zupa z kalafiora i czerwonej soczewicy. Zupa uniwersalna i bardzo prosta w przygotowaniu. Smaczna na co dzień i na świąteczny poczęstunek dla gości. Szczególnie przypadnie do gustu wegetarianom, ponieważ soczewica zawiera dużo białka, do tego jest bogata w kwas foliowy, wapń i żelazo.