Dal - zupa z soczewicy
Ta pyszna zupa wpadła mi w oko na blogu Pieprz czy wanilia, który bardzo lubię. Ponieważ przepadam za soczewicą, postanowiłam tę zupkę ugotować - i bingo, jest super i wchodzi do mojego stałego repertuaru.
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
2-3 puszki pomidorów w zalewie
250 ml mleczka kokosowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 szklanki wywaru z warzyw
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli (lub pasty sambal oelek)
sok z jednej cytryny
sól, pieprz
kolendra do posypania
Posiekaj cebulę, rozetrzyj czosnek. Smaż cebulę i czosnek na oliwie z oliwek przez około 2-3 minuty (w oryginalnym przepisie jest masło, ale ja używam raczej oliwy). Dorzuć przyprawy i smaż wszystko przez jeszcze pół minuty. Następnie zalej całość wywarem, dodaj pomidory z zalewą i wrzuć soczewicę. Wlej też sok z cytryny i dosyp sól. Doprowadź zupę do wrzenia. Dodaj mleczko kokosowe i gotuj zupę do momentu, aż soczewica będzie miękka, a całość troszkę odparuje (czyli około 20 minut). Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i posyp kolendrą.
Podawaj ze świeżym pieczywem.