Jedno z ciast mojego dzieciństwa, wypiekane wtedy w prodiżu. Jest przede wszystkim tanie, ale i smaczne, puszyste, aromatyczne...no i strasznie proste w wykonaniu.
Nie jest typowo bananowe, w sensie nie ma tej charakterystycznej, lepkiej konsystencji, ale to dlatego, że owoce kroimy w kostkę i tak dodajemy do masy, a nie rozgniatamy widelcem. Do tego lekko piekący w język imbir, który nadaje ciastu niesamowitego aromatu. Mówię Wam, to połączenie jest świetne! Polecam serdecznie na ostatnie, bardziej już jesienne, dni tego lata.
Ciasto bajaderka z resztek ciastek czy też z naszych zakalców, które czasem nam się zdarzają - przypomina smak dzieciństwa zawsze - wyszła naprawdę smaczna polecam :-)
Oprócz tego, że efektowna to okazała również bardzo smaczna. Malinowy krem z mascarpone idealnie komponował się z wytrawnym czekoladowym musem z zewnątrz. A delikatny biszkopt perfekcyjnie pasował do całości. Jeżeli chcecie podać coś efektownego i zarówno pysznego to w 100% polecam to ciasto!
Krem to maly eksperyment, ktory okazal sie calkiem smaczny i mocno czekoladowy. Dekoracja poczatkowo miala byc zupelnie inna, ale ostatecznie poprzestalam na prostocie wykorzystjac obfitosc pewnego ogrodu. Tort i wygladem i smakiem zachwycil rodzine co bylo dla mnie najlpesza nagroda to tych chwilach stresow w kuchni.
Od dawna kusiło mnie połączenie masy jabłkowej z budyniem. Nie wiedziałam czego się spodziewać, jak to się będzie łączyć ale tak dużo osób zachwycało się tym zestawem że musiałam spróbować. Ciasto wyszło bardzo smaczne,
Miałam pewne obawy co do tego przepisu – nigdy nie piekłam ciasta tego typu i nie byłam pewna efektu końcowego. Poza tym na zdjęciu w książeczce „Owocowe ciasta i desery” nie wyglądało zbyt efektownie. A jednak ciekawa byłam jego smaku...
Tort pavlovej to chyba najłatwiejsza opcja tortu smacznego, szybkiego i efektownego. Kiedy nie ma się czasu, kiedy nie ma się pomysłu sprawdza się zawsze. Pavlova często gości na naszych stołach, zapewne również z powodu mojego cukierniczego lenistwa :)
Czekolada z chili chyba nikogo dziś nie dziwi, ale z pomidorem... przynajmniej dla mnie to nowość zupełna. Bo z marchewką czy burakami widziałam nie raz, choć nigdy nie jadłam. Pomidorowe brownie z nutką chili, to dla mnie brownie idealne. Niezbyt zbite, rozpływające się w ustach, szalenie aromatyczne, dzięki pomidorom. No i jeszcze ta nutka pikanterii.
... czyli rodzaj chlebowego placka z winogronami. Ta schiacciata jest bardzo popularna w Toskanii, zwłaszcza we Florencji i okolicach. Przygotowuje się ją tradycyjnie w okresie zbioru winogron do wyrobu wina, czyli właśnie we wrześniu. Ten wypiek należy do tzw. „cucina povera” (dosł. „uboga kuchnia”), do jego wyrobu używa się więc najprostszych składników: ciasta chlebowego, winogron, oliwy, cukru i rozmarynu.
estem wielkim fanem Maltesers'ów dlatego też nie zastanawiałam się długo nad przepisem na mój urodzinowy tort. Jest bardzo słodki, trochę ciężki przez dodatek Horlicks'a, ale zdecydowanie przepyszny. Groszki ukryte w kremie były dużą niespodzianką dla wszystkich, który mieli okazję spróbować tortu.Zdecydowanie polecam dla miłośników czekoladowych słodkości:)