Brownie z pomidorem i chili
Czekolada z chili chyba nikogo dziś nie dziwi, ale z pomidorem... przynajmniej dla mnie to nowość zupełna. Bo z marchewką czy burakami widziałam nie raz, choć nigdy nie jadłam. Pomidorowe brownie z nutką chili, to dla mnie brownie idealne. Niezbyt zbite, rozpływające się w ustach, szalenie aromatyczne, dzięki pomidorom. No i jeszcze ta nutka pikanterii. Chili dociera do kubków smakowych dopiero po jakimś czasie. I to jeszcze jak! Gwarantuję Wam, że nawet jedna osoba nie domyśli sie co zawiera to ciacho, a kto lubi brownie zapewne będzie nim zachwycony.
Brownie z pomidorem i chili
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 20 dag masła
- 10 dag mąki
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 2 bardzo dojrzałe pomidory
- 1/4 łyżeczki chili
- szczypta soli
Na parze rozpuścić masło i połamaną czekoladę. Wymieszać i przestudzić. Jajka ubić z cukrem. Dodawać prcjasmi mąkę, obrane i posiekane pomidory, wlać czekoladę z masłem, wsypać sól i chili. Piec w kwadratowej blaszce (20x20 cm) wyłożonej pepierem do pieczenia przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. Po ostudzeniu pokroić w kwadraty.
Smacznego!
/źródło: "Warzywa doskonałe. Pomidor, papryka, cukinia." Dorota Próchniewicz
Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy "Warzywa psiankowate".