Ciasto bajaderka
Ciasto bajaderka z resztek ciastek czy też z naszych zakalców, które czasem nam się zdarzają - przypomina smak dzieciństwa zawsze - wyszła naprawdę smaczna polecam :-)
forma 36/25 cm
Na spód:- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 500 g pokruszonych ciastek
- 1 szklanka mleka
- 4 czubate łyżki kakao
- 50 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek płynnego miodu lub 1/4 szklanki cukru
- 100 g masła - roztopionego
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady białej
- 50 g masła
Miękkie masło utrzeć z cukrem następnie dodać jajko i mąkę - zagnieść na jednolita masę. Następnie schłodzić ok 30 minut. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i spód wykleić schłodzonym ciastem (ja najczęściej kroję na kawałki i wyklejam). Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 25 minut do zrumienienia się - wystudzić.
Pokruszone ciastka wrzucam do miski, do tego płynny miód kakao - mieszam. Mleko grzeję razem z masłem i czekoladą do rozpuszczenia - przestudzić i zalać ciastka dokładnie wymieszać i wyłożyć na upieczony wcześniej spód - wstawić do lodówki na godzinkę.
Czekolady połamać i rozpuścić na parze z masłem wyjąć ciasto i polać polewą czekoladową - wstawić do lodówki aby zastygło.
Smacznego
Wydrukuj przepis