Ciasto bajaderka

Ciasto bajaderka
Zdjęcie - Ciasto bajaderka   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto bajaderka z resztek ciastek czy też z naszych zakalców, które czasem nam się zdarzają - przypomina smak dzieciństwa zawsze - wyszła naprawdę smaczna polecam :-)

forma 36/25 cm

Na spód:
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
Masa:
  • 500 g pokruszonych ciastek
  • 1 szklanka mleka
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek płynnego miodu lub 1/4 szklanki cukru
  • 100 g masła - roztopionego
Polewa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady białej
  • 50 g masła


Miękkie masło utrzeć z cukrem następnie dodać jajko i mąkę - zagnieść na jednolita masę. Następnie schłodzić ok 30 minut. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i spód wykleić schłodzonym ciastem (ja najczęściej kroję na kawałki i wyklejam). Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 25 minut do zrumienienia się - wystudzić.

Pokruszone ciastka wrzucam do miski, do tego płynny miód kakao - mieszam. Mleko grzeję razem z masłem i czekoladą do rozpuszczenia - przestudzić i zalać ciastka dokładnie wymieszać i wyłożyć na upieczony wcześniej spód - wstawić do lodówki na godzinkę.

Czekolady połamać i rozpuścić na parze z masłem wyjąć ciasto i polać polewą czekoladową - wstawić do lodówki aby zastygło.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Ciasto bajaderka   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto bajaderka   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów