Schiacciata con l'uva
... czyli rodzaj chlebowego placka z winogronami. Ta schiacciata jest bardzo popularna w Toskanii, zwłaszcza we Florencji i okolicach. Przygotowuje się ją tradycyjnie w okresie zbioru winogron do wyrobu wina, czyli właśnie we wrześniu. Ten wypiek należy do tzw. „cucina povera” (dosł. „uboga kuchnia”), do jego wyrobu używa się więc najprostszych składników: ciasta chlebowego, winogron, oliwy, cukru i rozmarynu. Niby nic takiego, a przecież w efekcie powstaje prawdziwa delicja... Palce lizać!
Składniki:
· 30 dkg mąki pszennej chlebowej· 10 g świeżych drożdży· ok. 200 ml ciepłej wody· 2 łyżki oliwy extravergine· 1,5 łyżeczki soli· 500 g małych, ciemnych winogron (tradycyjnie używano odmiany canaiola)· 2 łyżki świeżego, posiekanego rozmarynu· 4 łyżki cukru
Drożdże rozrobić z odrobiną cukru i mąki w pół szklance wody, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże dodać do mąki, wymieszać, wlać połowę wody i zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dodając resztę wody (może się okazać, że jest jej za dużo lub za mało). Pod koniec wyrabiania dodać oliwę i sól. Gładkie i elastyczne ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny (po 40-45 minutach ciasto należy odgazować). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na taki kształt, jaki ma forma do pieczenia. Dno formy wyłożyć pierwszą warstwą ciasta, ułożyć na niej połowę winogron, posypać cukrem i rozmarynem. Na winogronach rozłożyć drugą warstwę ciasta, ułożyć na niej pozostałe winogrona, posypać cukrem i rozmarynem. Wierzch ciasta można dodatkowo polać oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180-200°C przez ok. 30 min.