Ciasto jabłkowo-karmelowe
Caramel apple loaf cake - to chyba najprostszy sposób na jabłka i karmel.
Smaczne, szybkie i proste. Czegóż chcieć więcej od ciasta?
175 g masła w temperaturze pokojowej
175 cukru trzcinowego
łyżeczka ekstraktu waniliowego - dałam dwie
2 jajka
230 g mąki pszennej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
4 łyżki gęstego jogurtu greckiego, ale może być tez gęsta śmietana
2 jabłka - obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
Polewa:
50 g cukierków toffi - można użyć gotowej masy krówkowej z puszki, ale trzeba ją lekko podgrzać, żeby było łatwiej rozsmarować na cieście
2 łyżki śmietanki
garść włoskich orzechów posiekanych do ozdoby - ja użyłam orzechów pekan, bo takie miałam w domu
Na początek utarłam masło z cukrem na puszystą masę. Dodałam po kolei jajka i dokładnie wymieszałam. Następnie dodałam stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz cynamon. Do masy dodałam jogurt i ekstrakt - wszystko dokładnie wymieszałam. Na koniec dorzuciłam jabłko i wszystko delikatnie wymieszałam.
Masę przelałam do dużej, wysmarowanej masłem formy - podłużnej. Wygładziłam na wierzchu.
Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (termoobieg) na około półtorej godziny. Ciasto jest gotowe, kiedy wetknięty w nie patyczek wyjmiemy suchy - nie jest oblepiony ciastem.
Teraz trzeba zająć się masą - w garnku stopić cukierki z dodatkiem śmietanki - trzeba cały czas mieszać inaczej wszystko przyklei się błyskawicznie do dna i przypali. W przypadku masy krówkowej wystarczy ją podgrzać - włożyć otwartą puszkę do garnka z gorącą wodą. Trzymać w niej tak długo aż masa będzie łatwa do rozsmarowania na cieście.
Na przestudzone ciasto wylałam masę karmelową a na niej ułożyłam orzechy - całość odstawiłam do przestygnięcia.
No i generalnie to tyle. Smacznego.
Przepis pochodzi ze strony bbcgoodfood.co.uk