Białka ubiłam na sztywno - dodałam cukru i wymieszałam dokładnie. Następnie dodałam drobno zmielonych migdałów, sól i cynamon. Wymieszałam masę dokładnie. Następnie stopniowo dodawałam resztę migdałów i wyrabiałam ciasto ręką.
Te niemieckie niezwykle aromatyczne pierniczki w tym roku debiutują w mojej kuchni. Musze przyznać ze debiut ten jest bardzo udany:) Mięciutkie, słodziutkie, pyszniutkie - idealne na Boże Narodzenie:)
Trafiłam na ten przepis przypadkiem szukając inspiracji na słodkie wypieki świąteczne. Pączki są bardzo proste w wykonaniu i nie trzeba ich smażyć. Najlepiej smakują tego samego dnia, ponieważ wtedy są mięciutkie i świeże.
Kotlety mielone nie muszą być nudne. Wystarczy jeden dodatek, by smak zmienił się całkowicie. Dzisiejsza propozycja, to kotlety mielone nadziane kuleczkami ciągnącej się mozzarelli. Zwykły, klasyczny obiad odrobinę inaczej..
Właściwie kwestią sporną jest, czy potrawa ta powstała w kolonii brytyjskiej w Indiach na skutek dopasowania lokalnej kuchni do brytyjskich gustów, czy dopiero na Wyspach Brytyjskich jako danie inspirowane kuchnią indyjską. Źródła różnie głoszą, więc prawdy raczej się nie dowiemy ;) Faktem jednak jest, że kurczak tikka masala uznawany jest za jedno z brytyjskich potraw narodowych (złośliwi zapewne stwierdzą, że jest to prawdopodobnie najlepsza brytyjska potrawa ;)
Mocno czekoladowy spód brownie połączony z waniliową masą serową, a do tego borówki amerykańskie. Co tu dużo pisać - połączenie idealne. Bardzo polecam!
Kotlety siekane, to ulubiona wariacja na temat kotleta, w naszym domu. Są świetną alternatywą dla nudnego schabowego i dla zwykłego fileta drobiowego, a przy tym ekspresowo się je przygotowuje. Delikatne, puszyste, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz - kotlety idealne:)