Białka ubiłam na sztywno - dodałam cukru i wymieszałam dokładnie. Następnie dodałam drobno zmielonych migdałów, sól i cynamon. Wymieszałam masę dokładnie. Następnie stopniowo dodawałam resztę migdałów i wyrabiałam ciasto ręką.
Te niemieckie niezwykle aromatyczne pierniczki w tym roku debiutują w mojej kuchni. Musze przyznać ze debiut ten jest bardzo udany:) Mięciutkie, słodziutkie, pyszniutkie - idealne na Boże Narodzenie:)
Kotlety mielone nie muszą być nudne. Wystarczy jeden dodatek, by smak zmienił się całkowicie. Dzisiejsza propozycja, to kotlety mielone nadziane kuleczkami ciągnącej się mozzarelli. Zwykły, klasyczny obiad odrobinę inaczej..
Właściwie kwestią sporną jest, czy potrawa ta powstała w kolonii brytyjskiej w Indiach na skutek dopasowania lokalnej kuchni do brytyjskich gustów, czy dopiero na Wyspach Brytyjskich jako danie inspirowane kuchnią indyjską. Źródła różnie głoszą, więc prawdy raczej się nie dowiemy ;) Faktem jednak jest, że kurczak tikka masala uznawany jest za jedno z brytyjskich potraw narodowych (złośliwi zapewne stwierdzą, że jest to prawdopodobnie najlepsza brytyjska potrawa ;)
Mocno czekoladowy spód brownie połączony z waniliową masą serową, a do tego borówki amerykańskie. Co tu dużo pisać - połączenie idealne. Bardzo polecam!
Kotlety siekane, to ulubiona wariacja na temat kotleta, w naszym domu. Są świetną alternatywą dla nudnego schabowego i dla zwykłego fileta drobiowego, a przy tym ekspresowo się je przygotowuje. Delikatne, puszyste, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz - kotlety idealne:)
Filet z kurczaka w hiszpańskim stylu, czyli w nietypowym połączeniu z granatem i migdałami. Przy pierwszym wrażeniu można być sceptycznym do takiego zestawienia, ale, jak się okazuje, zupełnie niepotrzebnie. Efekt tego ciekawego eksperymentu baaardzo nam smakował :)
Kto nie lubi zapiekanek? No właśnie :) Nie sposób ich nie lubić, bo w jednym naczyniu można przemycić wszystkie dobrości naraz. Tym razem: dynia, mięso, sos pomidorowy i ser. Bardzo smaczny i sycący obiad.
Fajna przekąska, ciekawy efekt, a smak zależy tylko od nas - jakiej mieszanki przypraw użyjemy. (...) Pudding serwowany był na imprezie urodzinowej z dodatkiem sosu czosnkowego. Wyśmienity efekt.
Łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe, w sam raz dla osób, które dopiero oswajają drożdże. Można powiedzieć, że jest prawie bezobsługowe ;) Wieczorem mieszamy część składników z drożdżami, rano dodajemy mąkę - i pieczemy . Żadnego czekania na wyrastanie ! . Ciasto wychodzi dość ciężkie, ale delikatne. Długo zachowuje świeżość (pomimo dużej ilości drożdży).