Bezglutenowe gwiazdki cynamonowe
białka z 3 jajek
250 g cukru-pudru
2 łyżeczki mielonego cynamonu (wg mnie można więcej)
400 g drobno mielonych migdałów - ja użyłam 450 g
szczypta soli
można dodać Amaretto albo ekstraktu waniliowego
Białka ubiłam na sztywno - dodałam cukru i wymieszałam dokładnie. Następnie dodałam drobno zmielonych migdałów, sól i cynamon. Wymieszałam masę dokładnie. Następnie stopniowo dodawałam resztę migdałów i wyrabiałam ciasto ręką.
Ciasto jest mocno klejące. Można je wstawić na 30-40 min do lodówki.
Rozwałkowywałam je stopniowo - posypując stolnice cukrem-pudrem - i wycinałam gwiazdki (tradycyjnie robi się ja na Boże Narodzenie).
Piekłam przez 10-13 minut w 175 stopniach C.
Wyszło mi ich bardzo dużo.
Kiedy
są jeszcze ciepłe są w środku nieco ciągnące ale kiedy wystygną, robią
się kruchutkie. Idealne do kawy czy aromatycznej herbaty. Niemcy smarują
te gwiazdki jeszcze białkowo-cukrowa glazurą i dopiero wtedy zapiekają.
Ja wolę bez i tak są bardzo słodkie.