Na początku nie byłam przekonana, przyznaję. Dopytywałam, czy nie dodaje się miodu, cukru?... N i e trzeba, naprawdę. Owoce są na tyle słodkie, że delikatnie dosładzają całość. Oczywiście, możecie zrobić po swojemu. Możecie dodać jeszcze orzechów, pestek dyni czy słonecznika, choć ja wolę jak nic mi w jaglance nie chrupie :)
Proste danie makaronowe dla amatorów pleśniowych serów. Makaron kokardki z kremowym sosem z gorgonzoli i mascarpone to proste , pyszne danie , które można przygotować na poczekaniu /10 minut/.
Zamiast jarmużu można podać szpinak lub czosnek niedźwiedzi. Szpinaku nie musimy blanszować, krótko dusimy go z pieczarkami. To bardzo proste i smaczne danie, polecam na obiad i kolację.
Pampuchy, pączki, bułki, kluski, pyzy czy parowańce - w zależności od regionu ich nazwy się zmieniają, ale zawsze chodzi o te same puszyste, mięciutkie i przepyszne bułeczki wykonane z ciasta drożdżowego gotowanego na parze. Najczęściej podawane są na ciepło z dodatkiem dżemu lub owoców.
Świetnie się złożyło, bo od rana czułam się trochę leniwie, a dyniowo-twarogowe kluseczki robi się szybko i bezproblemowo. Nie przeszkadzało mi, że puree dyniowe było podkręcone pieprzem i rozmarynem, nadało to wręcz leniwym ciekawego smaku, ale oczywiście w wersji mniej odważnej możecie upiec dynię bez dodatków lub wzbogacić ciasto np. o cynamon.
Początkowo kasza gryczana z cebulką i serem feta, miała być wykorzystana jako farsz do pierogów. Jednak w połowie akcji pierogowo – gryczanej, opuścił mnie twórczy poryw…. i z farszu zrobiłam kotlety Jest prościej, bardziej dietetycznie i chyba smaczniej. Kaszę gotuję wcześniej na sypko, do przestudzonej dodaję przesmażoną cebulkę, ser i zioła. Kotlety krótko smażę i od razu podaję z surówką.