Kotlety z kaszy gryczanej

Kotlety z kaszy gryczanej
Początkowo kasza gryczana z cebulką i serem feta, miała być wykorzystana jako farsz do pierogów. Jednak w połowie akcji pierogowo – gryczanej, opuścił mnie twórczy poryw…. i z farszu zrobiłam kotlety Jest prościej, bardziej dietetycznie i chyba smaczniej. Kaszę gotuję wcześniej na sypko, do przestudzonej dodaję przesmażoną cebulkę, ser i zioła. Kotlety krótko smażę i od razu podaję z surówką. Bardzo polecam, tak podana kasza gryczana, jest o wiele bardziej atrakcyjna, niż ta gotowana

Zdjęcie - Kotlety z kaszy gryczanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 3=4 osoby
  • szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 180 g bałkańskiego serka sałatkowego typu feta ( u mnie Turek )
  • duża cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • płatki owsiane lub jaglane do panierki ( mogą być mielone )
  • olej do smażenia
Gotuję dwie pełne szklanki wody ( nie dodaję soli, ponieważ ser feta jest mocno słony ). Do gotującej wody dodaję pełną szklankę kaszy, mieszam i po ponownym zagotowaniu, gotuję około 15 minut. Po tym czasie zostawiam kaszę pod przykryciem do napęcznienia, na 10 minut. Gotową kaszę przekładam do miseczki do przestudzenia. Cebulkę i czosnek drobno kroję i krótko smażę do czasu, aż warzywa odparują wodę. Ser dokładnie rozdrabniam widelcem. Twardy ser należy zmielić. Do schłodzonej kaszy dodaję cebulkę z czosnkiem, ser i zioła. Wszystko dokładnie mieszam. Z masy formuję owalne, grubsze kotlety. Kotlety delikatnie panieruję w płatkach jaglanych lub owsianych. Na patelni mocno rozgrzewam olej. Na gorący olej kładę kotlety, smażę je krótko, na większym ogniu, tylko do zrumienienia. Gotowe kotlety od razu podaję. Smakują do mięs i surówek. Smacznego

Zdjęcie - Kotlety z kaszy gryczanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów