Jaglanka. Śniadaniowa. Najzdrowsza.

Jaglanka. Śniadaniowa. Najzdrowsza.



Zdjęcie - Jaglanka. Śniadaniowa. Najzdrowsza. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeść i robić j a g l a n k ę nauczyła mnie Mama :)
Złapałam bakcyla.

Pierwszą zrobiłam z bidnej, starej torebki kaszy jaglanej, która leżała na dnie szafy i czekała na zmiłowanie może ze dwa lata (...).
Pierwszą zrobiłam w za m a ł y m garnku, była za twarda i przypalona na dnie.
Cóż, ćwiczenie czyni mistrza =)
Ta, jest już moja czwarta, i jest i d e a l n a !

Jaglankę robimy teraz obie z Mamą, robią ją i jedzą na śniadanie także znajomi Mamy, którym 'sprzedaje' przepis, i obdarowuje 'zestawami jaglankowymi'.
Wszystkie składniki w komplecie, nic tylko zalać wodą i nie przypalić podczas gotowania...

Na początku nie byłam przekonana, przyznaję.
Dopytywałam, czy nie dodaje się miodu, cukru?... N i e trzeba, naprawdę.

Owoce są na tyle słodkie, że delikatnie dosładzają całość.
Oczywiście, możecie zrobić po swojemu. Możecie dodać jeszcze orzechów, pestek dyni czy słonecznika, choć ja wolę jak nic mi w jaglance nie chrupie :)
Możecie dosłodzić przed jedzeniem łyżką miodu, syropu z agawy czy odrobiną syropu klonowego.
Ja nie dosładzam.
Jest smaczna w takiej postaci.
Przy okazji mam cudowne poczucie że jem coś naprawdę z d r o w e g o.


Zdjęcie - Jaglanka. Śniadaniowa. Najzdrowsza. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Od mamy dowiedziałam się również o fantastycznych owocach goji, które są nieodłącznym elementem naszej jaglanki :)
O tych niezwykłych, uważanych za najzdrowszy owoc na świecie (!!!) jagodach możecie sobie poczytać tutaj - kilk.


* * *
Kolejną niedzielę zaczynam od robienia jaglanki.
Tym razem koty wyjątkowo mi pomagały...

(patrz, zdjęcie ponieżej....)


Zdjęcie - Jaglanka. Śniadaniowa. Najzdrowsza. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Taaaaa... to skończyło się dokładnie tak jak myślicie... Rączka Witka była szybka jak błyskawica, nawet nie wiem kiedy pojawiła się w kadrze...
Katastrofa była iście piękna, a wymiatanie jaglanki z każdego kąta kuchni to n a p r a w d ę wyzwanie...
Kocham moje koty... :)
Super – zdrowa jaglanka z suszonymi owocami * * Z takiej ilości składników wychodzi dość duża porcja. Wystarcza mi na śniadania na 3 – 4 dni. I na podjadanie w ciągu dnia :)

1 szklanka kaszy jaglanej, 8 suszonych śliwek, 8 suszonych moreli, 1 duża łyżka rodzynek, 1 duża łyżka owoców goji, 1 łyżeczka siemienia lnianego, 2 małe jabłka /używam odmiany Ligol/, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki kurkumy, szczypta soli
* * *
1 łyżeczka masła kokosowego lub ghee, do każdej porcji, tuż przed podaniem

Zdjęcie - Jaglanka. Śniadaniowa. Najzdrowsza. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Śliwki i morele kroimy w cieniutkie paski. Jabłka obieramy, kroimy w dość drobną kostkę.
Wszystkie składniki (prócz masła kokosowego) wrzucamy do dość dużego garnka (jaglanka dość mocno pęcznieje w trakcie gotowania), zalewamy 3 szklankami wrzącej wody.
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min, mieszając od czasu do czasu.
Uważamy, żeby się nie przypaliło! :)
Przed podaniem dodajemy odrobinę masła kokosowego lub ghee (oczywiście, jeśli nie mamy, nic nie stoi na przeszkodzie żeby zjeść jaślankę bez… ).


Smacznego!

Zdjęcie - Jaglanka. Śniadaniowa. Najzdrowsza. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów