Omlet śniadaniowy

Omlet śniadaniowy

Niezwykle prosty sposób na przygotowanie omletu , bez żmudnego ubijania na pianę, bez dodatku mąki, bez skandalu jakim jest dodawanie przez niektóre kucharki i kucharzy proszku do pieczenia do tego lekkiego ,jajecznego przysmaku.

Zdjęcie - Omlet śniadaniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Przygotuję go z dodatkami, które zaostrzą smak jajek, będzie jednocześnie smaczny i aromatyczny.

 Skład :

 2 jaja od nietorturowanych kur

2 łyżeczki kwaśnej śmietany 12% lub 18%

garść posiekanego szczypiorku

łyżka tartego żółtego sera

sól

pieprz

oliwa

łyżeczka masła

 Przygotowanie :

 Jaja rozbijamy do miseczki, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, mieszamy delikatnie, tak aby zachować w miarę możliwości strukturę jajek i białek, nie robimy z tego jednolitej masy jak na jajecznicę. Jeśli chodzi o sól, to można jej nie dodawać teraz, tylko posypać nią omlet na końcu przed podaniem, zachowa on wtedy swój intensywny żółto-pomarańczowy kolor.

 

Tak przygotowaną masę wlewamy na średnio rozgrzaną patelnię z oliwą i czekamy do ścięcia się białek i żółtek, na średnim ogniu, uważając ,
by nie przypalić spodu, można delikatnie poruszać z góry nasze jajka, żeby przyspieszyć ścięcie, można też przykryć pokrywką na chwilę. Gdy wszystko zacznie nabierać właściwej konsystencji posypujemy nasz omlet serem i szczypiorkiem i  zamykamy jak pieróg na patelni, zmniejszamy ogień do minimum, wrzucamy na patelnię masło, przykrywamy całość na około 5 minut i czekamy aby ser w środku się rozpuścił. W tym czasie omlet możemy przewrócić na drugą stronę dla równego przysmażenia.

Zdjęcie - Omlet śniadaniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Po zdjęciu z patelni kroimy na trójkąty i podajemy np. z
kiełkami, kiszonym ogórkiem, pomidorkami lub czymś co ma wyrazisty posmak, papryczki chilli, grzybek marynowany itp.

 

...gotowe...smacznego...

 

Na­wet tak pros­ta czyn­ność jak go­towa­nie ja­jek wy­maga sku­pienia i uświado­mienia so­bie ro­li, jaką w życiu od­gry­wa czyn­nik cza­su. 

                                                                       [anonim]

Kategorie przepisów