Omlet śniadaniowy
Niezwykle prosty sposób na przygotowanie omletu , bez żmudnego ubijania na pianę, bez dodatku mąki, bez skandalu jakim jest dodawanie przez niektóre kucharki i kucharzy proszku do pieczenia do tego lekkiego ,jajecznego przysmaku.
Przygotuję go z dodatkami, które zaostrzą smak jajek, będzie jednocześnie smaczny i aromatyczny.
Skład :
2 jaja od nietorturowanych kur
2 łyżeczki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
garść posiekanego szczypiorku
łyżka tartego żółtego sera
sól
pieprz
oliwa
łyżeczka masła
Przygotowanie :
Jaja rozbijamy do miseczki, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, mieszamy delikatnie, tak aby zachować w miarę możliwości strukturę jajek i białek, nie robimy z tego jednolitej masy jak na jajecznicę. Jeśli chodzi o sól, to można jej nie dodawać teraz, tylko posypać nią omlet na końcu przed podaniem, zachowa on wtedy swój intensywny żółto-pomarańczowy kolor.
Tak przygotowaną masę wlewamy na średnio rozgrzaną patelnię z oliwą i czekamy do ścięcia się białek i żółtek, na średnim ogniu, uważając ,
by nie przypalić spodu, można delikatnie poruszać z góry nasze jajka, żeby przyspieszyć ścięcie, można też przykryć pokrywką na chwilę. Gdy wszystko zacznie nabierać właściwej konsystencji posypujemy nasz omlet serem i szczypiorkiem i zamykamy jak pieróg na patelni, zmniejszamy ogień do minimum, wrzucamy na patelnię masło, przykrywamy całość na około 5 minut i czekamy aby ser w środku się rozpuścił. W tym czasie omlet możemy przewrócić na drugą stronę dla równego przysmażenia.
Po zdjęciu z patelni kroimy na trójkąty i podajemy np. z
kiełkami, kiszonym ogórkiem, pomidorkami lub czymś co ma wyrazisty posmak, papryczki chilli, grzybek marynowany itp.
...gotowe...smacznego...
Nawet tak prosta czynność jak gotowanie jajek wymaga skupienia i uświadomienia sobie roli, jaką w życiu odgrywa czynnik czasu.
[anonim]