Kluski na parze
Pampuchy, pączki, bułki, kluski, pyzy czy parowańce - w zależności od regionu ich nazwy się zmieniają, ale zawsze chodzi o te same puszyste, mięciutkie i przepyszne bułeczki wykonane z ciasta drożdżowego gotowanego na parze. Najczęściej podawane są na ciepło z dodatkiem dżemu lub owoców. Wspaniale także sprawdzą się z sosem jako dodatek do pieczonych mięs i gulaszu.
Składniki:
500g mąki
2 jajka
3 łyżki masła
30 g drożdży
1 szkl mleka
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Z drożdży, ciepłego mleka, cukru i części mąki przygotuj zaczyn, tak aby miał gęstość śmietany i odstaw w ciepłe miejsce na ok 10 min. Do miski przesiej pozostałą mąkę, wbij jajka, dodaj roztopione masło oraz sól. Na koniec dodaj wyrośnięty zaczyn i zagnieć ciasto. (powinno odejść od ręki.) Odstaw do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Gotowe ciasto podziel na 15 kawałków i z każdego uformuj małą kulkę. Przełóż na posypaną mąką stolnicę i ponownie odstaw do wyrośnięcia, Kiedy bułeczki zaczną rosnąć to znak, że są już gotowe do gotowania.
Do przygotowania pampuchów najlepiej jest użyć specjalnego garnka lub urządzenia do gotowania na parze. Jeśli jednak takiego nie posiadamy, wystarczy do dużego garnka nalać wody, a na górze przywiązać pieluchę tetrową bądź zwykłą ścierkę.
Bułki gotujemy na parze przez ok 10 min,
Zimne możemy wypełnić za pomocą szprycy ulubionym dżemem lub marmoladą. Świetnie smakują także polane sosem pieczeniowym i kawałkiem mięska :)