Ostatnio królują u mnie różnego rodzaju ciasteczka, a te są naprawdę przeepyszne. Świetna przekąska w trakcie męczącego dnia :) Do ciastek użyłam żurawiny, rodzynek, pestek dyni i słonecznika, ale wy użyjcie swojej ulubionej mieszanki bakalii.
Jeśli znudziły Was klasyczne serwowane na Wielkanoc ciasta proponuję lekką odmianę. Lekkie torciki przekładane masą śmietanowa w dwóch smakach z lekką nutką brandy. Ozdobione cukrowymi jajeczkami są nie tylko piękną ozdobą stołu ale też smacznym i lekkim deserem.
Śmietankowo-maślane babeczki o mocnym cytrynowym aromacie z czekoladowym jajeczkiem ukrytym wewnątrz. Chyba już pora wkroczyć w wiosenny klimat i poczuć zapach / przynajmniej w kuchni/ zbliżającej się Świąt. Babki zawsze kojarzą mi się ze świętami wielkanocnymi i nie może ich zabraknąć.
W składnikach, które są zaproponowane w przepisie w oryginale były serki homogenizowane. Ja przepis zmodyfikowałam i użyłam sera twarogowego mielonego (...). Nie dodałam wiórków kokosowych i rodzynek do środka. Rodzynki posłużyły tylko do dekoracji. Zrobiłam mocną polewę czekoladową z dużą ilością kakao co ucieszyło wszystkich domowników:)
Bardzo delikatny, wręcz rozpływający się w ustach. Słodycz złamana sokiem z cytryny i orzeźwiającym smakiem owoców. Całość zdecydowanie letnia, odrobinę wręcz egzotyczna - na upały w sam raz! Może taki lekko optymistyczny sernik odczaruje w końcu zimę...?
Tak naprawdę to ciasto wcale nie jest takie trudne :) Wymaga jedynie trochę więcej czasu, czytania ze zrozumieniem i odpowiedniego podziału pracy. Wyszło wg mnie całkiem przyzwoicie jak na pierwszy raz. Kruche ciasto, kwaskowaty dżem, słodka beza i przepyszny migdałowy krem.
Zazwyczaj na Święta Wielkanocne piekę sernik z rosą (...). A tym roku postanowiłam zrobić coś innego, coś czego jeszcze nie próbowałam. Przeszukałam strony internetowe pełne wspaniałych przepisów, jednak moją uwagę przykuł dokładnie ten przepis i właśnie marmurkowy sernik zrobiłam. Nie zawiodłam się :)
Po sutym, wielkanocnym posiłku przychodzi czas na deser. Pomysł na te ciasteczka inspirowany jest w dużej mierze tradycyjnym, greckim deserem, czyli tamtejszym gęstym jogurtem z miodem.
Nie ulepiłam królika-bałwana w te święta, chociaż kusiło mnie aby to zrobić nie jeden raz. Za to upiekłam króliki (...). U mnie króliki wystąpiły w odsłonie kakaowej.
Zostały Wam białka po wielkanocnych wypiekach i nie wiecie co z nimi zrobić ? Możecie na przykład upiec taką oto trójkolorową babeczkę. Łatwa, szybka i smaczna - tak w skrócie można ją opisać. Jest lekko gąbczasta i wilgotna, z cynamonową nutą.
Napewno częściej będę piekła serniki na własnoręcznie mielonym twarogu. Przepis z mojej ukochanej Kuchni Polskiej, pominęłam tylko i aż: rodzynki i skórkę pomarańczową, dodałam od siebie polewę i wiecie co Wam powiem: była zbędna, sam bez niej smakował jeszcze lepiej
W te Święta zrobiłam dwa serniki za jednym razem, pierwszy to wiedeński, na który przepis podałam wczoraj a drugi to królewski. (...) Jest idealny, pyszny, łatwy w przygotowaniu i pięknie się prezentuje.