Mini torciki Wielkanocne
Kochani!
Jeśli znudziły Was klasyczne serwowane na Wielkanoc ciasta proponuję lekką odmianę. Lekkie torciki przekładane masą śmietanowa w dwóch smakach z lekką nutką brandy. Ozdobione cukrowymi jajeczkami są nie tylko piękną ozdobą stołu ale też smacznym i lekkim deserem.
Składniki (na 2 foremki o średnicy 11cm):
- 125g margaryny Palma z Kruszwicy
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- Szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g siekanych orzechów laskowych
- 600ml śmietanki 36%
- 150g ciemnej czekolady
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki + 70ml brandy
Dzień przed planowanym pieczeniem tortu czekoladę mieszamy w rondelku z 250ml śmietanki i podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady uważając by całości nie zagotować. Studzimy i wkładamy na noc do lodówki. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy żółtka, margarynę oraz 3/4 szklanki cukru i miksujemy na jednolitą masę. Do uzyskanej masy przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie acz dokładnie całość mieszamy. Uzyskaną masę przelewamy do wysmarowanych margaryną i wysypanych mąką dwóch foremek o średnicy 11cm. Pieczemy przez około 35-40 minut w 180 stopniach do tak zwanego suchego patyczka. Gotowe ciasto studzimy, przekrawamy na pół i nasączamy brandy.
Przygotowaną wcześniej śmietanę z czekoladą ubijamy na sztywną masę, dodajemy 2 łyżki brandy i ponownie miksujemy.
Pozostałe 350ml schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno z ½ szklanki cukru. Dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy.
Przecięte blaty torcików przekładamy czekoladową masą, składały i smarujemy dookoła masą śmietanowo-orzechową. Dekorujemy cukrowymi jajeczkami, podajemy schłodzone.
Przepis ten jest częścią ebooka Wielkanocnego, który jest dostępny jest do pobrania na stronie ZPierwszegoTłoczenia.pl . Sponsorem jest firma ZT Kruszwica, producent między innymi oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia, Kujawski ze smakiem oraz margaryny Palma z Kruszwicy.
Smacznego!
B