Piegus – piaskowa babka makowa.

Zdjęcie - Piegus – piaskowa babka makowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To jeden z tych smaków, które pamiętam z dzieciństwa. Mama lubiła piec takie ciasta, a my, niczym grzeczne dzieci, lubiliśmy je jeść. Nic w tym dziwnego, bo były wyjątkowe… Piaskowce różnej maści pojawiały się więc stosunkowo często, w roli niedzielnego ciasta – jasne, ciemne lub łaciate, z czekoladą lub lukrowane – wszystkie równie pyszne.

Pieguska nie jadłam już tak dawno, że niemal zapomniałam, jaki potrafi być pyszny. Niby nic szczególnego, nic wymyślnego, ale jego świeża, lekko chrupiąca skórka, strzelające w ustach ziarnka maku, delikatny miąższ i aromat migdałowy budzą miłe wspomnienia…

Jeśli wciąż zastanawiacie się czym uraczyć bliskich w święta, postawcie na proste rozwiązania, które zawsze się sprawdzają – piaskowy piegusek na pewno Was nie zawiedzie. Polecam!

Zdjęcie - Piegus – piaskowa babka makowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej)
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maku
  • 250g masła (lub margaryny)
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • cukier puder do oprószenia

Zdjęcie - Piegus – piaskowa babka makowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

  • Obie mąki przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
  • Miękkie masło utrzeć mikserem. Dodawać po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie dodać cukier. Miksować aż masa będzie gładka i puszysta.
  • Stopniowo dodawać obie mąki oraz mleko.
  • Na koniec dodać mak i aromat.
  • Wylać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą foremki na bakę z kominkiem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez około 50 minut.
  • Ostudzić, a następnie oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego!

Zdjęcie - Piegus – piaskowa babka makowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Klasyczna babka wg Bożeny Dykiel
9

Klasyczna babka wg Bożeny Dyki…

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Babka krówkowa z wanilią
5

Babka krówkowa z wanilią

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Wielkanocnie
7

Wielkanocnie

Agata Agata
Agatek

Babka cytrynowa na maśle
3

Babka cytrynowa na maśle

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Mazurek różany
1

Mazurek różany

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Mazurek z białą czekoladą i malinami
1

Mazurek z białą czekoladą i ma…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Przepisy z tych kategorii

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc
1

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Pomarańczowa baba z rumem

Pomarańczowa baba z rumem

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Cytrynowa babka ucierana
3

Cytrynowa babka ucierana

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Babka piaskowa
1

Babka piaskowa

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Babka majonezowa - szybka i puszysta
3

Babka majonezowa - szybka i pu…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Baba ponczowa z rumem wg Magdy Gesler z szafranowym lukrem
2

Baba ponczowa z rumem wg Magdy…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj