Piegus – piaskowa babka makowa

Zdjęcie - Piegus – piaskowa babka makowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To jeden z tych smaków, które pamiętam z dzieciństwa. Mama lubiła piec takie ciasta, a my, niczym grzeczne dzieci, lubiliśmy je jeść. Nic w tym dziwnego, bo były wyjątkowe… Piaskowce różnej maści pojawiały się więc stosunkowo często, w roli niedzielnego ciasta – jasne, ciemne lub łaciate, z czekoladą lub lukrowane – wszystkie równie pyszne.

Pieguska nie jadłam już tak dawno, że niemal zapomniałam, jaki potrafi być pyszny. Niby nic szczególnego, nic wymyślnego, ale jego świeża, lekko chrupiąca skórka, strzelające w ustach ziarnka maku, delikatny miąższ i aromat migdałowy budzą miłe wspomnienia…

Jeśli wciąż zastanawiacie się czym uraczyć bliskich w święta, postawcie na proste rozwiązania, które zawsze się sprawdzają – piaskowy piegusek na pewno Was nie zawiedzie. Polecam!

Zdjęcie - Piegus – piaskowa babka makowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej)
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maku
  • 250g masła (lub margaryny)
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • cukier puder do oprószenia

Zdjęcie - Piegus – piaskowa babka makowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

  • Obie mąki przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
  • Miękkie masło utrzeć mikserem. Dodawać po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie dodać cukier. Miksować aż masa będzie gładka i puszysta.
  • Stopniowo dodawać obie mąki oraz mleko.
  • Na koniec dodać mak i aromat.
  • Wylać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą foremki na bakę z kominkiem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i piec przez około 50 minut.
  • Ostudzić, a następnie oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego!

Zdjęcie - Piegus – piaskowa babka makowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

  1. Mocno cytrynowa babka jogurtowa.
  2. Hiszpańskie ciasto cytrynowe.
  3. Prosty jabłecznik.
  4. Ciasto „Cafe Latte”
  5. Boterkoek, czyli ciasto maślano-migdałowe.

Przepisy z tych kategorii

Klasyczna babka wg Bożeny Dykiel
9

Klasyczna babka wg Bożeny Dyki…

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Babka krówkowa z wanilią
5

Babka krówkowa z wanilią

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Wielkanocnie
7

Wielkanocnie

Agata Agata
Agatek

Placek drożdżowy z jagodami i serem

Placek drożdżowy z jagodami i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jak zrobić pierogi ruskie?
1

Jak zrobić pierogi ruskie?

Smakowite Jadło Smakowite Jadło
Smakowite Jadło

Jagodzianki – najlepsze

Jagodzianki – najlepsze

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Moussaka
1

Moussaka

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Mufinki z ricottą

Mufinki z ricottą

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Kwiaty cukinii nadziewane ricottą

Kwiaty cukinii nadziewane rico…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Jak zrobić pierogi ruskie?
1

Jak zrobić pierogi ruskie?

Smakowite Jadło Smakowite Jadło
Smakowite Jadło

Kokosowe muffinki jagodowe

Kokosowe muffinki jagodowe

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis