Piegus – piaskowa babka makowa

Zdjęcie - Piegus – piaskowa babka makowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To jeden z tych smaków, które pamiętam z dzieciństwa. Mama lubiła piec takie ciasta, a my, niczym grzeczne dzieci, lubiliśmy je jeść. Nic w tym dziwnego, bo były wyjątkowe… Piaskowce różnej maści pojawiały się więc stosunkowo często, w roli niedzielnego ciasta – jasne, ciemne lub łaciate, z czekoladą lub lukrowane – wszystkie równie pyszne.

Pieguska nie jadłam już tak dawno, że niemal zapomniałam, jaki potrafi być pyszny. Niby nic szczególnego, nic wymyślnego, ale jego świeża, lekko chrupiąca skórka, strzelające w ustach ziarnka maku, delikatny miąższ i aromat migdałowy budzą miłe wspomnienia…

Jeśli wciąż zastanawiacie się czym uraczyć bliskich w święta, postawcie na proste rozwiązania, które zawsze się sprawdzają – piaskowy piegusek na pewno Was nie zawiedzie. Polecam!

Zdjęcie - Piegus – piaskowa babka makowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej)
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maku
  • 250g masła (lub margaryny)
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • cukier puder do oprószenia

Zdjęcie - Piegus – piaskowa babka makowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

  • Obie mąki przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
  • Miękkie masło utrzeć mikserem. Dodawać po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie dodać cukier. Miksować aż masa będzie gładka i puszysta.
  • Stopniowo dodawać obie mąki oraz mleko.
  • Na koniec dodać mak i aromat.
  • Wylać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą foremki na bakę z kominkiem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i piec przez około 50 minut.
  • Ostudzić, a następnie oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego!

Zdjęcie - Piegus – piaskowa babka makowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

  1. Mocno cytrynowa babka jogurtowa.
  2. Hiszpańskie ciasto cytrynowe.
  3. Prosty jabłecznik.
  4. Ciasto „Cafe Latte”
  5. Boterkoek, czyli ciasto maślano-migdałowe.

Przepisy z tych kategorii

Klasyczna babka wg Bożeny Dykiel
9

Klasyczna babka wg Bożeny Dyki…

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Babka krówkowa z wanilią
5

Babka krówkowa z wanilią

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Wielkanocnie
7

Wielkanocnie

Agata Agata
Agatek

Cytrynowa babka jogurtowa
2

Cytrynowa babka jogurtowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Babka na białkach

Babka na białkach

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Ciasto z gruszkami i białą  czekoladą

Ciasto z gruszkami i białą cz…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Gniazdka parzone (najlepsze)

Gniazdka parzone (najlepsze)

Kasia Kasia
Pełny talerz

Chleb gryczany na zakwasie. Lutowa Piekarnia na tropie tatarczucha…

Chleb gryczany na zakwasie. Lu…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Drożdżowe zawijane bułeczki ze śliwkami, jabłkami, rodzynkami i migdałami

Drożdżowe zawijane bułeczki ze…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Faworki trydenckie

Faworki trydenckie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Churros czekoladowe

Churros czekoladowe

Dzi Dzi
karmelowy

Chrusciki kakaowe

Chrusciki kakaowe

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com