Dzisiaj mam święto! 11 lat temu urodziłam małego ufoluda. Był pomarszczony, długi i wyglądał jak kosmita. Skrzeczał jak mała żabka i przewrócił nam świat do góry nogami. Mój kochany Mateusz:)
Kiedy znalazłam ten przepis, w pierwszej chwili nie spodobał mi się pomysł połączenia kisielu z galaretką i bitą śmietaną. Okazało się jednak, że niesłusznie. Bardziej niż tradycyjny krem, masa ta przypomina sernik na zimno, i cały tort okazał się wyśmienity w smaku, mało słodki, no i dość lekki - bo bez masła. Spokojnie można było zjeść po dwa kawałki, a wszyscy wiedzą, że w przypadku tortów, bywa to dość trudne.
Z okazji Dnia Matki chciałam przygotować coś wyjątkowego i powalającego. Zdecydowałam się na tort egipski, który widziałam na wielu blogach i za każdym razem bardzo mnie zachwycał. Domyślałam się smaku tego ciasta ponieważ biszkopty bezowe z orzechami oraz podobna masa bydyniowa wystąpiły w Szwedzkim chrupkim torcie, który piekłam w Weekendowej Cukierni.
Efekt? Przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach ciasto. Mocno wilgotny biszkopt cudownie współgra z jędrnymi, świeżymi owocami, a wszystko to wręcz zatopione w aksamitnej masie. Po prostu rewelacja!
Na szczególną okazję jaką może być Nowy Rok polecam przepyszny torcik kawowy. Istotą tego ciasta jest delikatna masa z serka mascarpone połączona ze słodką śmietanką i rozpuszczoną kawą.
Tort czekoladowy z wiśniami uczestniczy w akcji "Dzień czekolady" i doczekał się zgodnie z obietnicą publikacji. Upiekłam go na urodziny mojego brata, zachęcam do wypróbowania jest bardzo czekoladowy :-)
wielu z moich bliskich obchodzi urodziny właśnie w sezonie truskawkowym, więc cóż innego mogłabym dla nich przygotować jak nie delikatny, kremowy tort z truskawkami? Jest po prostu przepyszny, a przygotowanie jest banalnie proste.
Zrobienie właśnie takiego lekkiego, kolorowego tortu miałam w planach od dawna. Idealną okazją okazał się Dzień Ojca. Delikatny biszkopt, w połączeniu ze śmietankowym kremem, a do tego świeże owoce, dał rozpływający się w ustach efekt.
Zawsze tak jest, że gdy szef kuchni z doświadczeniem pokazuje jak zrobić tort, to wydaje się to takie proste. I w przypadku tego tortu sprawa jest bardzo prosta pod warunkiem, że nie naruszy się zasad przygotowania biszkoptu, który wymaga dłuższej chwili cierpliwości. :)