Torcik Biedroneczka
Dzisiaj moja córeczka Madzia kończy 3 latka. Z tej wspaniałej okazji dostałam "zamówienie" na tort motyl, ale okazało się, że jest to taki motyl, który bardzo chce zostać biedronką ;) I oczywiście MUSIAŁ być różowy.
Kiedy znalazłam ten przepis, w pierwszej chwili nie spodobał mi się pomysł połączenia kisielu z galaretką i bitą śmietaną. Okazało się jednak, że niesłusznie. Bardziej niż tradycyjny krem, masa ta przypomina sernik na zimno, i cały tort okazał się wyśmienity w smaku, mało słodki, no i dość lekki - bo bez masła. Spokojnie można było zjeść po dwa kawałki, a wszyscy wiedzą, że w przypadku tortów, bywa to dość trudne.
UWAGA: z podanego przepisu wychodzi dość dużo masy - można spokojnie zrobić połowę z tej ilości, lub też upiec większy biszkopt.
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
200 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fix
2 kisiele z dowolnych owoców (u mnie malinowe)
3 galaretki dopasowane do kisielu
świeże owoce ( u mnie maliny)
Przygotowanie biszkoptu:
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodawaj po jednym żółtku i po łyżce cukru. Kiedy masa będzie lśniąca, przesiej do niej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Przełóż ciasto do natłuszczonej tortownicy i piecz przez około 30 minut w 180 stopniach. Zostaw biszkopt do przestygnięcia.
Przygotowanie masy:
Ugotuj kisiele zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do gorącego kisielu wsyp dwie galaretki i dobrze wymieszaj. Odstaw całość do ostygnięcia. Ubij śmietanę z cukrem i śmietan-fixem, a następnie wymieszaj dobrze z masą kisielową (UWAGA - kisiel musi być dobrze ostygnięty, bo inaczej śmietana może się zwarzyć).
Przygotowanie tortu:
Przekrój biszkopt na dwie lub trzy części (zależnie od wysokości). Górna warstwa musi być płaska, więc jeśli biszkopt ma górkę, również trzeba ją ściąć. W jednej z warstw wytnij kieliszkiem dziurki, uważając, aby nie rozerwać ciasta. Przekładaj poszczególne warstwy masą (najlepiej zrobić to w obręczy do tortów), na wierzchu ułóż warstwę z dziurkami. W dziurkach umieść owoce i zalej je przygotowaną wcześniej trzecią galaretką (musi być przygotowana na tyle wcześnie, aby w momencie zalewania owoców była już lekko stężała). Wstaw tort do lodówki. Przed podaniem, posyp cukrem pudrem lub polej czekoladą.