TORT URODZINOWY - 60

TORT URODZINOWY - 60
Pierwszy mój tort dekorowany cukrową masą plastyczną. Trochę się obawiałam bo to pierwszy raz, a impreza bardzo zacna - urodziny mojej teściowej.
Poczytałam o masach plastycznych i zdecydowałam się na tę "marcepanową" - wydała mi się mniej słodka. Zabawa była naprawdę znakomita- masa faktycznie zachowuje się jak plastelina, więc to co można zrobić z tortem to już tylko fantazja, cierpliwość i zręczne ręce - w tym moja córka okazała się niezastąpiona.
Sam tort to zwykły biszkopt oraz ciemna warstwa (wykorzystałam spód z ciasta z kremem jaśminowym), oraz dwa kremy do przełożenia: kawowy na zasmażce oraz orzechowo - migdałowy na bazie kaszy manny.
Zdjęcie - TORT URODZINOWY - 60 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami foto - Laura

BISZKOPT:
  • 6 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Mąki oraz proszek do pieczenia przesiać. Żółtka z cukrem utrzeć na puszysta masę, białka z solą ubić na sztywna pianę. Do piany stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Na koniec dodać mąkę i używając łyżki delikatnie połączyć wszystkie składniki (należy to robić powoli, ale ruchy trzeba wykonywać dość zamaszyste - tak aby wprowadzić do masy jak najwięcej powietrza).
Masę wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tortownicy. Piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Wystudzony biszkopt podzielić na trzy równe krążki.
CIASTO CIEMNE:
  • 1/4 szklanki kakao
  • 6 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 10 dkg miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru (ja dałam ciemny)
  • 2 jaja
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • opakowanie cukru waniliowego
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao przesiać. Utrzeć masło z cukrami, dodać jaja śmietanę. Wsypywać po trochę mąkę i ciągle ucierać do otrzymania gładkiej masy.
Wyłożyć masę do wysmarowanej i wysypanej bułką tortownicy, równomiernie rozprowadzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 20 - 25 minut. Wyjąć i ostudzić. Ciemny placek nie wyszedł dość wysokie, żeby go kroić- został wykorzystany jako spód.

MASA KAWOWA:
  • 30 dkg masła lub margaryny
  • 25 dkg cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • szklanka bardzo mocnej kawy
W rondelku rozpuścić 5 dkg masła, dodać mąkę i zrobić zasmażkę (składniki muszą się tylko połączyć - nie należy ich przyrumienić). Wlewać stopniowo kawę i dokładnie wymieszać, wystudzić.

Utrzeć dokładnie masło z cukrem, dodać żółtka, a potem po łyżce ostudzonej zasmażki. Utrzeć na puszystą jednolita masę.
MASA BAKALIOWA:
  • garść orzechów laskowych
  • garść migdałów
  • 1 szklanka mleka
  • 2 czubate łyżki kaszy manny
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 - 1/2 szklanki rumu
Zagotować mleko, wsypać kaszę i ugotować ją (wręcz rozgotować) ciągle mieszając. Ostudzić.

Na patelni uprażyć orzechy i migdały. Gdy wystygną, pokroić lub posiekać maszynką.

Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce kaszkę. Na koniec dodać rum i posiekane bakalie i dokładnie wymieszać.

DO NASĄCZENIA:
  • 1 1/2 szklanki naparu herbacianego
  • 1/4 szklanki kukułki lub innego alkoholu

MASA PLASTYCZNA:
Zdjęcie - TORT URODZINOWY - 60 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • 1 szklanka wody
  • 12 dkg masła lub margaryny
  • 1/4 kg mąki
  • 1 olejek migdałowy
  • 1 szklanka glukozy
  • 1 kg (lub więcej) cukry pudru
W rondlu zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę i dokładnie rozmieszać. Masę trochę ostudzić, dodać glukozę, połowę cukru i dokładnie wymieszać. Dodać olejek i zacząć zagniatać dodając stopniowo cukier.

Na początku masa dość mocno się klei - potem zaczyna się robić bardzo plastyczna, należy wyważyć kiedy cukru jest już dość (w żadnym wypadku nie należy wsypywać całego cukru od razu).

Ja dodawałam barwniki płynne, każda łyżeczka barwnika, to kolejne wgniatanie cukru (do wybory są także barwniki w paście i w proszku - następnym razem wypróbuję właśnie takie).

Zdjęcie - TORT URODZINOWY - 60 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
WYKONANIE:
  1. Ciemny placek ułożyć na paterze, nasączyć i posmarować masą z bakaliami.
  2. Położyć jasny placek, nasączyć i posmarować masą kawową.
  3. Położyć jasny placek, nasączyć i posmarować masą z bakaliami.
  4. Położyć jasny placek, nasączyć i posmarować wierzch oraz boki masą kawową.
  5. Masą plastyczną ozdobić tort.

Kategorie przepisów