Torcik truskawkowy

Torcik truskawkowy

Zdjęcie - TORCIK TRUSKAWKOWY   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo smaczny torcik truskawkowy na życzenie mojej córki Nikolki. Przychodzimy rano do niej z Igorem i Tatą oraz prezentem i kwiatkami ona dziękuje i pyta

a tort gdzie ?

upiekłaś truskawkowy mamo

ja: że tak

ona: truskawkowy chciałam truskawkowy mam hura :0)

oj zjadała go sporo


Tortownica średnica 26 cm

Biszkopt:

4 JAJKA

4 ŁYŻKI CUKRU

4 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ

1 ŁYŻKA CUKRU WANILIOWEGO

1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

 

Masa:

1 kg TRUSKAWEK

2 GALARETKI TRUSKAWKOWE

1 SZKLANKA ŚMIETANY KREMÓWKI

1/2 SZKLANKI CUKRU PUDRU

 

Biszkopt:

Białka ubić na sztywno z solą następnie powoli wsypać cukier. Delikatnie wrzucać żółtka oraz mąkę i proszek - delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok ok 30 minut do suchego patyczka.

Masa:

Kilka truskawek zostawić do dekoracji resztę zmiksować z cukrem. Następnie rozpuścić dwie galaretki w dwóch szklankach wody i pozostawić do stężenia.

Ubić kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru odrobinę zostawić do dekoracji. a resztę wymieszać z zmiksowanymi truskawkami. Gdy galaretka juz prawie stężeje wlać ją do truskawek i wstawić całą masę do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy zobaczymy że już nam powoli zaczyna tężeć wylać na ciasto i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Pozostałe truskawki pokroić na plasterki i wyłożyć na torciku i zalać pozostałą tężącą się galaretką ( jeśli nam zbytnio zastygła podgrzać w garnuszku lub mikrofali ) Stężały torcik udekorować różyczkami wyciśniętymi z bitej śmietany przez szprycę.

Smacznego

Wydrukuj przepis


 

Kategorie przepisów