Jak bardzo uwielbiam tę sałatkę trudno określić słowami, ale wystarczy tylko postawić przede mną miseczkę ;) Doskonale pasuje do ziemniaczków i mięs. Dla mnie sama w sobie jest już wszystkim.
Prosta i bardzo szybka sałatka z wędzonym łososiem, awokado i kaparami. Składniki można modyfikować bez końca. Świetna sałatka na lunch lub kolacje z kawałkiem pełnoziarnistego pieczywa.
Ta surówka pasuje do większości mięsnych dań, do których podajemy ziemniaki. Do kotletów, pieczeni i gulaszów. Jest odświeżająca, słodko-winna i przyjemnie chrupie. Można jej zjeść naprawdę dużo, nawet prosto z miski. Bardzo ją lubię :)
Ziemniaki dobrze myjemy nie obieramy i gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach . Po ugotowaniu studzimy obieramy i kroimy w plasterki. Pora kroimy w plasterki solimy i ugniatamy lekko ręką żeby zmiękł. Do ziemniaków dodajemy pora i odcedzony groszek...
Sałatki z dodatkiem awokado :) Owoc ten wciąż nie jest zbyt popularny w kuchni większości osób, dlatego jeśli ktoś szukałby pomysłu na przygotowanie czegoś z awokado, to zaraz po guacamole sałatka to najlepszy pomysł. Awokado dobrze smakuje w połączeniu z wyrazistymi w smaku składnikami, toteż na moim talerzu występuje w towarzystwie czerwonego grejpfruta, oliwek i krewetek.
Sałatka „imprezowa” – bo cieszy się powodzeniem na każdej niemal imprezie. Kwaskowato-pikantna, idealna na „zagrychę” ;) Przepis dostałam kilka lat temu od znajomej i od tego czasu wypróbowałam ją już wielokrotnie.
Surówka, jaką podają w niemal każdej chińskiej knajpie nie jest wprawdzie tradycyjnym chińskim daniem, ale za to świetnie komponuje się z azjatyckimi potrawami. Nie wszyscy ją lubią, ale ma też ogromną ilość fanów, do których :) i ja należę
Mnie najbardziej spodobał się dressing pomarańczowo-imbirowy i to nim polałam swoją sałatkę. Dodałam do niego odrobinę oliwy z oliwek, aby witaminy A i E lepiej się wchłaniały (jak wiadomo, są to jedne z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach) :)
Ja przygotowałam prostą, ale smaczną sałatkę z aż dwoma rodzajami orzechów: ziemnymi i włoskimi. Sałatka jest bardzo zdrowa i pełna mikroelementów, a dodatkowo na długo zaspokaja głód :)
Jednym z nich był przepis na sałatkę ziemniaczaną z niebieskim serem, znaleziony w jednym ze starych numerów Poradnika Domowego mojej mamy ;) Sałatka ziemniaczana bardzo mi tu pasowała, bo akurat mam w piwnicy wielki wór ziemniaków sałatkowych, które dała nam babcia, a jej dał jej znajomy, a te ziemniaki wcale a wcale nie miały być sałatkowe :)
Trafiłam na sałatkę andzi-35 i zaczęłam ją robić, jednak w trakcie sporo rzeczy pozmieniałam i w efekcie sałatka trochę odbiegła od pierwowzoru :) ale bardzo mi smakowało, bo lubię, gdy w sałatce "chrupie" :)
Kolejna sałatka z chrupiącym akcentem, tym razem orzechowym. Robiłam ją już jakiś czas temu i powinnam była już dawno wkleić tu ten przepis, ale ja to chyba jestem mistrzynią w odkładaniu wszystkiego na ostatnią chwilę. Obudziłam się na parę dni przed Wielkanocą z masą przepisów i w efekcie dodaję 2 notki dziennie, jak szalona jakaś.