Orzechowo nam! :) Sałatka z brązowego ryżu z orzechami

Orzechowo nam! :) Sałatka z brązowego ryżu z orzechami
Z okazji kończącej się już (niestety) kolejnej edycji „Orzechowego Tygodnia” u Atiny, tym razem w ramach wspólnego gotowania postawiliśmy na dowolne danie wytrawne z dodatkiem orzechów. Ja przygotowałam prostą, ale smaczną sałatkę z aż dwoma rodzajami orzechów: ziemnymi i włoskimi. Sałatka jest bardzo zdrowa i pełna mikroelementów, a dodatkowo na długo zaspokaja głód :)

Inne orzechowe smakołyki przygotowali: Lejdi, kabka, Maggie, Siaśka, Wiera, Mopsik, Bartoldzik i Dobromiła.

Zdjęcie - Orzechowo nam! :) Sałatka z brązowego ryżu z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SAŁATKA Z BRĄZOWEGO RYŻU Z ORZECHAMI
1 woreczek (100g) brązowego ryżu,
½ puszki kukurydzy,
1 dość duże jabłko,
1 garść orzeszków ziemnych (solonych lub nie – wg uznania),
1 garść orzechów włoskich

sos:
2-3 łyżki oliwy,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka musztardy,
sól i pieprz,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić. Kukurydzę osączyć na sitku. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki, wraz z orzechami, wymieszać w misce.
Z podanych składników przygotować sos, polać nim sałatkę i dokładnie wymieszać.
Można podawać schłodzoną w lodówce lub nie.

(inspirowane przepisem z książki „Ryż na różne sposoby” H. Szymanderskiej)

Zdjęcie - Orzechowo nam! :) Sałatka z brązowego ryżu z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów