Sałatka z awokado, roszponką, szynką parmeńską, mozzarellą i prażonymi ziarnami sezamu
Roszponka ma lekko orzechowy smak. Zielona, pełna witaminy C i żelaza. Żródło prowitaminy A, witamin z grupy B.Znajdziemy w niej wapń i fosfor. Roszponka działa pobudzająco na trawienie i kojąco na system nerwowy – ma również działanie uspokajające. Awokado często nazywa się owocem alfabetu, ponieważ zawiera w sobie prawie wszystkie rodzaje witamin: A, C, E, K i witaminy z grupy B6. Kwas foliowy, którego jest bardzo dużo w awokado, chroni przed chorobami serca. Obniża poziom cholesterolu
Działa też korzystnie w zapobieganiu chorobom układu krążenia i serca. Jest bardzo kaloryczny około 220kcal/100gram i do tego tłusty 23 grama tłuszczu na każde 100 gram owocu. Składniki:
- 1 szt.awokado
- roszponka
- 0,5 szt. czerwonej cebuli
- 4 szt.suszonych pomidorów
- 10 szt.czarnych oliwek
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 125 g. mozzarelli
- 1 łyżka bialego sezamu
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 2 kromki bułki na grzanki
- zioła
Sos do sałatki:
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka soku z cytryny lub ocet winny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej lub dijon
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
- zioła prowansalskie (opcjonalnie)
Roszponkę umyłam. Oderwałam końcówki korzeni. Do liści dodałam pokrojoną czerwoną cebulę. Pokroiłam suszone pomidory. i pokrojone czarne oliwki. Obrałam miękkie i dojrzałe awokado ze skórki. Przekroiłam je na pół i pokroiłam w plasterki. Dodałam do pozostałych składników.
Plasterki szynki parmeńskiej pokroiłam i one również powędrowały do sałatki.
Wszystkie składniki wymieszałam razem z dodaną na koniec mozzarellą.
Kromki bułki pokroiłam w kostkę. Podpiekłam je na patelni na złoty kolor. Można je posypać ziołami prowansalskimi. Podprażyłam również ziarna białego i czarnego sezamu. W miseczce wymieszałam wszystkie składniki do sosu. Polałam nim sałatkę. Na wierzch posypałam grzanki i uprażony sezam. Smacznego!