Sałatka z awokado, roszponką, szynką parmeńską, mozzarellą i prażonymi ziarnami sezamu

Sałatka z awokado, roszponką, szynką parmeńską, mozzarellą i prażonymi ziarnami sezamu

Roszponka ma lekko orzechowy smak. Zielona, pełna witaminy C i żelaza. Żródło prowitaminy A, witamin z grupy B.Znajdziemy w niej wapń i fosfor. Roszponka działa pobudzająco na trawienie i kojąco na system nerwowy – ma również działanie uspokajające. Awokado często nazywa się owocem alfabetu, ponieważ zawiera w sobie prawie wszystkie rodzaje witamin: A, C, E, K i witaminy z grupy B6. Kwas foliowy, którego jest bardzo dużo w awokado, chroni przed chorobami serca. Obniża poziom cholesterolu
Działa też korzystnie w zapobieganiu chorobom układu krążenia i serca. Jest bardzo kaloryczny około 220kcal/100gram i do tego tłusty 23 grama tłuszczu na każde 100 gram owocu. Zdjęcie - SAŁATKA Z AWOKADO ROSZPONKĄ SZYNKĄ PARMEŃSKĄ  MOZZARELLĄ I PRAŻONYMI ZIARNAMI SEZAMU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:

  • 1 szt.awokado
  • roszponka
  • 0,5 szt. czerwonej cebuli
  • 4 szt.suszonych pomidorów
  • 10 szt.czarnych oliwek
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 125 g. mozzarelli
  • 1 łyżka bialego sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 2 kromki bułki na grzanki
  • zioła

Sos do sałatki:

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka soku z cytryny lub ocet winny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej lub dijon
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • zioła prowansalskie (opcjonalnie)



Roszponkę umyłam. Zdjęcie - SAŁATKA Z AWOKADO ROSZPONKĄ SZYNKĄ PARMEŃSKĄ  MOZZARELLĄ I PRAŻONYMI ZIARNAMI SEZAMU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Oderwałam końcówki korzeni. Do liści dodałam pokrojoną czerwoną cebulę. Zdjęcie - SAŁATKA Z AWOKADO ROSZPONKĄ SZYNKĄ PARMEŃSKĄ  MOZZARELLĄ I PRAŻONYMI ZIARNAMI SEZAMU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pokroiłam suszone pomidory. i pokrojone czarne oliwki. Zdjęcie - SAŁATKA Z AWOKADO ROSZPONKĄ SZYNKĄ PARMEŃSKĄ  MOZZARELLĄ I PRAŻONYMI ZIARNAMI SEZAMU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Obrałam miękkie i dojrzałe awokado ze skórki. Przekroiłam je na pół i pokroiłam w plasterki. Dodałam do pozostałych składników.
Plasterki szynki parmeńskiej pokroiłam i one również powędrowały do sałatki.

Wszystkie składniki wymieszałam razem z dodaną na koniec mozzarellą.
Kromki bułki pokroiłam w kostkę. Podpiekłam je na patelni na złoty kolor. Można je posypać ziołami prowansalskimi. Zdjęcie - SAŁATKA Z AWOKADO ROSZPONKĄ SZYNKĄ PARMEŃSKĄ  MOZZARELLĄ I PRAŻONYMI ZIARNAMI SEZAMU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Podprażyłam również ziarna białego i czarnego sezamu. Zdjęcie - SAŁATKA Z AWOKADO ROSZPONKĄ SZYNKĄ PARMEŃSKĄ  MOZZARELLĄ I PRAŻONYMI ZIARNAMI SEZAMU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami W miseczce wymieszałam wszystkie składniki do sosu. Zdjęcie - SAŁATKA Z AWOKADO ROSZPONKĄ SZYNKĄ PARMEŃSKĄ  MOZZARELLĄ I PRAŻONYMI ZIARNAMI SEZAMU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Polałam nim sałatkę. Na wierzch posypałam grzanki i uprażony sezam. Smacznego!

Kategorie przepisów