Sałatka z wędzonym indykiem, pomarańczą i kiełkami
Korzystając nadal z kiełkowego dobrodziejstwa, sałatkuję sobie w najlepsze. Tym razem ze swoim pomysłem postanowiłam dołączyć do baru sałatkowego Peli i skorzystać z 10 zaproszenia do zabawy. Pela podała 3 przepisy na sosy do sałatek, reszta – czyli dobór składników – zależał już od naszej fantazji. Mnie najbardziej spodobał się dressing pomarańczowo-imbirowy i to nim polałam swoją sałatkę. Dodałam do niego odrobinę oliwy z oliwek, aby witaminy A i E lepiej się wchłaniały (jak wiadomo, są to jedne z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach) :)
SAŁATKA Z WĘDZONYM INDYKIEM, POMARAŃCZĄ I KIEŁKAMI
pół główki sałaty lodowej,
pół pomarańczy,
ok. 100g wędzonej piersi indyczej,
2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich,
kiełki (u mnie słonecznika)
sos pomarańczowo-imbirowy:
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki soku z pomarańczy,
mała łyżeczka płynnego miodu,
¼ łyżeczki imbiru w proszku,
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy,
pół łyżeczki skórki startej z cytryny
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Połówkę pomarańczy obrać ze skóry, poszczególne cząsteczki z błon i pokroić na kawałki. Pierś indyka pokroić w paseczki. Orzechy uprażyć na suchej patelni.
Ułożyć w misce warstwami: sałata – indyk – pomarańcza – orzechy – kiełki.
Sos przygotować mieszając ze sobą podane składniki i polać nim sałatkę.
SAŁATKA Z WĘDZONYM INDYKIEM, POMARAŃCZĄ I KIEŁKAMI
pół główki sałaty lodowej,
pół pomarańczy,
ok. 100g wędzonej piersi indyczej,
2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich,
kiełki (u mnie słonecznika)
sos pomarańczowo-imbirowy:
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki soku z pomarańczy,
mała łyżeczka płynnego miodu,
¼ łyżeczki imbiru w proszku,
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy,
pół łyżeczki skórki startej z cytryny
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Połówkę pomarańczy obrać ze skóry, poszczególne cząsteczki z błon i pokroić na kawałki. Pierś indyka pokroić w paseczki. Orzechy uprażyć na suchej patelni.
Ułożyć w misce warstwami: sałata – indyk – pomarańcza – orzechy – kiełki.
Sos przygotować mieszając ze sobą podane składniki i polać nim sałatkę.