Sałatka z kurczakiem w migdałach i malinowym dressingiem
Ostatnio desperacko chce pomalować mój świat ( nie tylko na żółto i na niebiesko). Szukam energii, radości i kolorów! Zaczynam oczywiście od jedzenia.W tej sałatce nie tylko komponują się kolory, ale też smaki. Słodki kurczak i winogrona kontra kwaśne maliny.
Sałatka z kurczakiem w migdałach i malinowym dressingiem (2 porcje)
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
Marynata
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1/2 limonki (sok)
- 1/4 kopru włoskiego
- 100g sałaty lodowej
- 150g winogron (ok. 15 owoców)
- 140g malin
- 1/2 ananasa
- 3 łyżki miodu
- 50g migdałów w płatkach
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- łyżeczka cukru
Przygotuj marynatę. Pokrój kurczaka na średniej wielkości plastry, zamocz w marynacie i odłóż na bok. Porwij sałatę lodową na kawałki i wrzuć do miski. Pokrój koper włoski na bardzo cienkie plastry i dorzuć do sałaty. Winogrona przekrój na pół i również dołóż do mieszanki. Obierz ananasa ze skórki, pokrój na średniej wielkości kawałki i dodaj do sałatki. Podsmaż maliny przez parę minut na małej patelni aż osiągną konsystencję sosu i odłóż na bok.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj dwie miseczki. Do jednej wlej miód a w drugiej umieść płatki migdałowe. Wyjmij plastry kurczaka z marynaty, delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. Każdy plaster obtocz w miodzie, a następnie w płatkach migdałowych. Obtoczone w płatkach migdałowych kawałki kurczaka umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając kilka centymetrów odstępu między nimi. Piecz przez około 20 minut.
W czasie gdy kurczak się piecze zalej sałatkę oliwą i dopraw solą i cukrem. Pomieszaj
Wyłóż sałatkę na talerz, polej malinami, a na czubku umieść kurczaka w migdałach