Ziemniaki ugotowałam w łupinkach.Wystudzilam,obrałam i pokroiłam w kostkę. Dodałam posiekaną czerwoną cebulkę. Następnie pokrojone ogórki i kawałki szynki...
Podana na spotkaniu surówka powaliła mnie na kolana i w niedzielny obiad została podana na naszym stole. Na obiedzie mieliśmy gości i wszyscy przyjęli ją z zachwytem.
Ta sałatka,(...) gości na naszym stole już od kilku sezonów. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do grilla, choć ja uwielbiam ją samą bez żadnych dodatków.
Oczywiście, jak myślę o selerze konserwowym, to przed oczyma widzę kolejne sałatki… Choć najczęściej taka sałatka z selera konserwowego to dorzucone po prostu to, co mam w lodówce lub w szafce i odpowiednio doprawione i już…:) Dobrze, że zaczęłam te wszystkie przepisy jakoś utrwalać na blogu, bo często to są sałatki na potrzebę chwili i trudno sobie potem przypomnieć co która zawierała… A jak jest na blogu, to można zawsze dokładnie ją odtworzyć a dodatkowo może ktoś jeszcze skorzysta z przepisu… same zalety…
Chociaż na pierwszy rzut oka sałatka ta wygląda bardzo tradycyjnie (śledzie, korniszony, jabłko), to jednak przyprawa curry nadaje tu intrygującej nuty. Duńczycy lubią curry, a dzięki dalekomorskim wyprawom, orientalne przyprawy gościły na ich stołach już w XIX wieku. Sądzę, że ta wyrazista w smaku, lekko orzeźwiająca i sycąca sałatka znakomicie wpisuje się także w nasze polskie smaki :)
Moja kilku składnikowa sałatka jest bardzo prosta i pożywna. Ziemniaki do sałatek gotuję w mundurkach. Tak ugotowane ziemniaki nie tracą cennych witamin i soli mineralnych.
Sałatka, mimo że dość prosto skomponowana, bardzo nam zasmakowała. Smaki ciekawie się ze sobą łączą a dodatek dressingu miodowo-musztardowego sprawia, że sałatka jest bardziej ciekawa w smaku. Naprawdę warto się skusić, doskonale nadaje się zarówno jako tradycyjna przekąska, jak i np. na lunch. :-)
Smak mojego dzieciństwa, który regularnie odtwarzam do dziś. My tą sałatkę jemy widelcem, nakładając ją na talerzyk obok kromki chleba, ale gdyby dodać ciut więcej majonezu, składniki bardziej się skleją i wtedy można sałatkę położyć na kanapce.
Zdecydowałam się na prostą sałatkę z malutkich ziemniaków i jajka. Zamiast kefiru w szklance, zrobiłam sos na bazie jogurtu i musztardy francuskiej, a dla koloru i chrupkości dodałam jeszcze rzodkiewki. Ta alternatywa dla tradycyjnego obiadu okazała się bardzo, bardzo smaczna. Taka sałatka najbardziej smakowała mi lekko ciepła, ale jeśli ktoś lubi, może ją całkowicie schłodzić i jeść na zimno.