Sałatka ziemniaczana
Zanim będę prezentować greckie specjały dzisiaj polskie ziemniaki za którymi najbardziej tęskniłam;-). Oczywiście zawsze tak mam, że po pierwszym tygodniu urlopu, nudzą mi się potrawy danego regionu i zaczynam wspominać nasze najzwyklejsze warzywa i wędliny... Ma to też swoje plusy, często wracam nieco lżejsza;-). Ta sałatka, znaleziona u Olgi, gości na naszym stole już od kilku sezonów. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do grilla, choć ja uwielbiam ją samą bez żadnych dodatków.
Składniki:
- 0,5 kg młodych ziemniaków,
- 50 ml śmietany,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- sól,
- koperek.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować. Wymieszać śmietanę z musztardą, dodać sól, czosnek i koperek. Gdy ziemniaki wystygną zalać przygotowaną mieszaniną. Odstawić na godzinę, żeby sałatka się przegryzła.