Sałatka ze śledziem i groszkiem
Śledziowate to najczęściej jedzone ryby w Polsce. Lubimy śledzie w postaci sałatek, na słodko i na ostro, w oleju i w occie. Moja kilku składnikowa sałatka jest bardzo prosta i pożywna. Ziemniaki do sałatek gotuję w mundurkach. Tak ugotowane ziemniaki nie tracą cennych witamin i soli mineralnych. Jeżeli ugotujemy ziemniaki obrane i podzielone na mniejsze kawałki, to co najcenniejsze z ziemniaka wylewamy do zlewu. Śledzie z oleju, bezpośrednio nadają się do sałatki. Śledzie solone, moczę kilka godzin w mleku, a następnie osączam i kroję na kawałki. Mój syn nie lubi śledzi, ale przy tej sałatce zmienił zdanie. Polecam na kolację, lub przystawkę :-)
Składniki
- 4 płaty śledziowe z oleju lub śledzie solone pokrojone na mniejsze kawałki
- 2 mniejsze ziemniaki
- 1/2 szklanki groszku zielonego
- 1 cebulka szalotka pokrojona w piórka
- 2 gałązki koperku
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- łyżka soku z cytryny
- szczypta pieprzu cytrynowego