Cukinie dobrze myjemy i ścieramy na tarce duże oczka solimy i odstawiamy. Cebulę siekamy drobno. Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Marchewkę obieramy i ścieramy . Składniki mieszamy. Dodajemy olej sok z cytryny sól i pieprz do smaku
Tuńczyka lekko odcedzamy z nadmiaru oleju na sitku i dodajemy do zimnego ryżu .Paprykę marynowaną odcedzamy z zalewy kroimy drobno dodajemy do ryżu. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i dodajemy do sałatki...
Panzanellę - włoską sałatkę z czerstwym chlebem poznałam w słonecznej, pięknej Umbrii parę lat temu. Zakochałam się nie tylko w Italii, a także w tej sałatce właśnie. To sałatka, którą przygotowuje się z kilku składników zawsze obecnych we włoskim domu.
Sałatka jest idealna na wszelkie przyjęcia, ale także świetnie sprawdzi się na leniwy wieczór w domu, kiedy mamy ochotę na coś dobrego, co niekoniecznie jest kanapką :)