Marzyłam o zrobieniu tartych płatków róży (...). Przerażało mnie to ucieranie, ale okazało się, że tak naprawdę to nie trwa długo, a najbardziej pracochłonne jest odcinanie białych końcówek od płatków. Trzeba to jednak zrobić, aby produkt końcowy nie był gorzki. Mogę się zatem pochwalić moimi pierwszymi tartymi różami.
Dwa w jednym czyli słodka lepkość cukrowego syropu połączona z pikanterią imbirowych plasterków. Świetny dodatek do herbaty, keksa i świątecznego piernika. Albo do wyjadania prosto ze słoiczka.
Cukier różany, idealnie nadaje się do dekoracji słodkich wypieków, deserów czy lodów. Z powodzeniem, zastąpi również zwykły cukier lub cukier waniliowy i nada naszym słodkościom wspaniałego różanego aromatu.
” Przetworowa ” raczej nie jestem , dlatego przepisów na przetwory u mnie raczej nie zobaczycie.
(...)
Ale jest taki jeden , który robię co rok i nigdy nie mam go dosyć!
Połączenie przepysznych śliwek węgierek z czekoladą i wanilią tworzy fantastyczną całość, która zachwyca przy każdym kęsie!
„Czekośliwkę” można zajadać na kanapki … do naleśników … do ciast i deserów.
Smakuje obłędnie!