Truskawkowe gazpacho

Truskawkowe gazpacho
Zdjęcie - Truskawkowe gazpacho - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mówią, że niektórzy myślą tylko o jednym. Ja też. Cały czas myślę o jedzeniu. I nie chodzi o to, że jestem nieustannie wygłodniała i potrzebuję ogromnych porcji, by przeżyć (choć może jest w tym ziarno prawdy), ale wynika z wielkiej miłości jaką darzę jedzenie, proces przygotowywania i wszystko co z nim związane.
Otwierając oczy rano pierwszym pytaniem jakie sobie zadaję jest „co zjem na śniadanie?”. Gdy zdarzy mi się otworzyć je ze sporym opóźnieniem w stosunku do godziny jaką sobie zaplanowałam, włożę na siebie pierwsze lepsze, niewyprasowane rzeczy, wyjdę z mokrą, nieuczesaną głową, ale ZJEM ŚNIADANIE. A gdy starczy mi czasu, zwykle wpatruję się w lodówkę przez kilka minut, starając się zastanowić dobrze czy na pewno chcę zacząć dzień tym co zaraz zjem (przecież tak łatwo popełnić błąd!).
Idąc do pracy umyślnie zapominam wziąć ze sobą kanapki, żeby w połowie dnia z jękiem zadzwonić do mojego chłopaka i poprosić go, żeby on mi je przygotował i przywiózł. Robię to bo wiem, że na pewno użyje mojej ulubionej szwedzkiej musztardy i bruschetty z karczochów.
Czasem trudno mi się skupić, gdy w głowie pojawia mi się mnóstwo pomysłów na połączenie smaków w co raz to inne potrawy. Większości pomysłów niestety nie realizuję, bo za bardzo wierzę w to, że wszystko uda mi się zapamiętać i odtworzyć, gdy tylko będę miała trochę czasu. Moja skrzynka mailowa zawalona jest wersjami roboczymi, w których pospiesznie zapisuje pomysły na dania, a w mojej kuchni wszędzie walają się karteczki z kulinarnymi projektami, tymi niezrealizowanymi i już wypróbowanymi (i niech ktoś spróbuje mi którąś wyrzucić!). Gdy nowy pomysł nadejdzie, czasem nie mogę się powstrzymać i nie podzielić się nim z innymi, nie bacząc na to, gdzie akurat się znajduję.
Jestem prawdziwą maniaczką. Spacerując zastanawiam się czy do chłodnika gruszkowego pasowałoby pesto. Pod prysznicem myślę o połączeniu słodkich czereśni z czekoladą. Zasypiając przeglądam zapamiętane w głowie pomysły sprzed miesięcy. Gdy nie mogę zasnąć, oglądam po cichu Rachel Khoo i Anthony’ego Burdaina. W przeddzień egzaminu stawiam na nowy numer Food & Friends zamiast podręcznika. Uspokaja mnie lepienie pierogów i zapach smażonej na maśle cebuli. No i przede wszystkim uwielbiam mieszać smaki, które pozornie do siebie nie pasują


Zdjęcie - Truskawkowe gazpacho - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I w temacie mieszania smaków proponuję dziś truskawkowe gazpacho. O tym, jak idealnie owoce łączą się z tym warzywnym chłodnikiem mówiłam prezentując w zeszłym roku gazpacho z owocami. Teraz postanowiłam wmiksować je bezpośrednio do zupy i intuicja mnie nie zawiodła.
Nieskromnie mówiąc, czuję się prawdziwą mistrzynią w temacie gazpacho. Podczas zeszłorocznych wakacji w Hiszpanii robiłam je codziennie, bo zaraz po zimnym arbuzie, było jedyną rzeczą, jaka przynosiła ulgę podczas ekstremalnych upałów. Eksperymentowałam przy nim długo, żeby w końcu odnaleźć wersję, która satysfakcjonuje mnie najbardziej- lekkie, bez tradycyjnego dodatku wymoczonego chleba, w konsystencji przypominające smoothie.


Truskawkowe gazpacho (4 porcje) - 250 g truskawek - 1 czerwona papryka - 3 średnie pomidory* - 1 mała biała cebula - ćwiartka jabłka - pół świeżego ogórka - 1 mały ząbek czosnku - 8 kostek lodu - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżka octu balsamicznego - pieprz
Do podania - pół czerwonej papryki - pół świeżego ogórka - 4 truskawki - 1 bułka
Owoce i warzywa pokrój na mniejsze kawałki (z papryki usuń gniazda nasienne, a ogórka i cebulę obierz ze skórki) i wrzuć do blendera. Dodaj pokrojony na małe kawałki czosnek, sól, cukier, ocet, trochę zmielonego pieprzu i kostki lodu. Miksuj przez kilka minut, aż osiągniesz jednolitą konsystencję, bez widocznych kawałków owoców lub warzyw.
Wsadź do lodówki, jeśli nie podajesz od razu. W tym czasie pokrój w małą kosteczkę paprykę i obranego ze skórki ogórka, przeznaczone do podania. Bułkę pokrój na kilka kromek, podgrzej w tosterze i również pokrój w małą kostkę. Posyp nimi gazpacho przed podaniem, a szklankę udekoruj przeciętą na pół truskawką.
* ja do gazpacho używam tych o jajowatym kształcie
Śliwka

Kategorie przepisów