Czekośliwka – powidła śliwkowe z czekoladą

Czekośliwka – powidła śliwkowe z czekoladą

” Przetworowa ” raczej nie jestem , dlatego przepisów na przetwory u mnie raczej nie zobaczycie.

(Choć kto wie co będzie w przyszłości ;))

Ale jest taki jeden , który robię co rok i nigdy nie mam go dosyć!

Połączenie przepysznych śliwek węgierek z czekoladą i wanilią tworzy fantastyczną całość, która zachwyca przy każdym kęsie!

„Czekośliwkę” można zajadać na kanapki … do naleśników … do ciast i deserów.

Smakuje obłędnie!

 Zdjęcie - Czekośliwka – powidła śliwkowe z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* śliwki węgierki –  2 kg

* cukier – ok. 200 g

* czekolada deserowa – 100 g

* kakao – 3 łyżki

* woda – 1 szkl

* wanilia – 1 laska

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Śliwki myjemy , wydrążamy pestki.

Przekładamy na dużą , głęboką patelnię ( najlepiej taką , która nie przywiera ).

Polewamy wodą i na niewielkim ogniu dusimy, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką.

Im mniej wody zostaje – tym częściej miejszamy.

Dodajemy cukier i mieszamy tak , by się rozpuścił – cały czas smażymy je na brdzo wolnym ogniu!

Dodajemy posiekaną czekoladę , kakao i ziarenka wydrążone z wanilii.

Gotowe przekładamy do wyparzonych , suchych słoiczków i dokładnie! zakręcamy , a następnie pasteryzujemy.

Pycha!!!

Zdjęcie - Czekośliwka – powidła śliwkowe z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów