Czekośliwka – powidła śliwkowe z czekoladą
” Przetworowa ” raczej nie jestem , dlatego przepisów na przetwory u mnie raczej nie zobaczycie.
(Choć kto wie co będzie w przyszłości ;))
Ale jest taki jeden , który robię co rok i nigdy nie mam go dosyć!
Połączenie przepysznych śliwek węgierek z czekoladą i wanilią tworzy fantastyczną całość, która zachwyca przy każdym kęsie!
„Czekośliwkę” można zajadać na kanapki … do naleśników … do ciast i deserów.
Smakuje obłędnie!
SKŁADNIKI:
* śliwki węgierki – 2 kg
* cukier – ok. 200 g
* czekolada deserowa – 100 g
* kakao – 3 łyżki
* woda – 1 szkl
* wanilia – 1 laska
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Śliwki myjemy , wydrążamy pestki.
Przekładamy na dużą , głęboką patelnię ( najlepiej taką , która nie przywiera ).
Polewamy wodą i na niewielkim ogniu dusimy, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką.
Im mniej wody zostaje – tym częściej miejszamy.
Dodajemy cukier i mieszamy tak , by się rozpuścił – cały czas smażymy je na brdzo wolnym ogniu!
Dodajemy posiekaną czekoladę , kakao i ziarenka wydrążone z wanilii.
Gotowe przekładamy do wyparzonych , suchych słoiczków i dokładnie! zakręcamy , a następnie pasteryzujemy.
Pycha!!!