Konfitura z płatków róży
Przepis zaczerpnięty z bloga "Palce lizać". W przepisie zwiększyłam ilość płatków do 20 g, odsypałam cukru, bo ta ilość wydawała mi się za słodka. Moja konfitura wyszła gęsta ale to przez moje roztargnienie. Zapomniałam o niej i wyszłam z kuchni.
składniki:
200 g płatków róży
650 g cukru
500ml wody
sok z 1 cytryny
Zebrane płatki róży oczyścić, wrzucić do miseczki, zasypać połową ilości cukru, przykryć ściereczką i odstawić na noc. W garnku zagotować wodę z pozostałą częścią cukru. Dodać sok z cytryny i gotować 5 minut. Garnczek zdjąć z kuchni i wystudzić syrop. Gdy lekko przestygnie, włożyć płatki róż i jeszcze raz zagotować. Gotować 15-20 minut do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gotową konfiturę przełożyć do słoiczków, odwrócić do góry dnem.
Ja konfiturę poddałam dodatkowo pasteryzacji.