Fasolka z tego przepisu jest dobra do spożycia zaraz po otwarciu słoika i odsączeniu zalewy. Można ją wrzucić na patelnię z podsmażaną tartą bułeczką, albo na przykład dodać do sałatki.
Na dno słoika kładziemy gruby plaster cebuli i pół łyżeczki gorczycy, potem układamy cukinię - ja kroiłam cukinię w grubą kostkę, na wierzch liść selera. Zalewamy ostudzoną zalewą i pasteryzujemy 10-15 minut.
Robiłam go kiedyś, a teraz musiałam sobie przypomnieć - w domu zabrakło majonezu :)Przepis jest prosty, ja robiłam z połowy porcji - bałam się, że mi się w słoiku nie zmieści...
Przepyszny dżem, na który przepis podała jako pierwsza Komarka, a przypomniała ostatnio Abbra. Zrobienie go zajmuje dosłownie 10 minut, a efekt jest niesamowity. Polecam wszystkim czeko- i bananoholikom :)
Bardzo smaczne rozpływające się w ustach masełko orzechowe, choć niema tradycyjnego koloru jak kupne ale jest bardzo smaczne a jak smakuje wprost ze słoika hm.... spróbujcie warto
Przepis na tę sałatkę dostałam od koleżanki z pracy i postanowiłam od razu wypróbować, ponieważ kilka razy już próbowałam zrobić dobrą kapustę "słoikową", ale żaden z tych przepisów nie spełnił moich oczekiwań. Ta receptura wydaje się być całkiem dobra, chociaż ilość cukru wydała mi się przerażająca - od razu ją zmniejszyłam z 1 kg do 700 g. Myślę, że na dobrą sprawę starczyłoby i 500 g, dodałam za to sporą garść rodzynek.
Syrop z pigwy doskonały do herbatki na przeziębienie ma słodko kwaśny smak z lekką cierpkością. Owoce pigwy zbieramy po pierwszych przymrozkach . Polecam
Po dżemach i galaretkach przyszła kolej na całe owoce w syropie. Kiedyś dawno temu, jadaliśmy truskawki zanurzone w słodkim syropie a dzisiaj, trochę niespodziewanie, zrobiłam maliny. Będzie to doskonały sposób na przepędzenie zimowej chandry.
Napisałam wcześniej, że szparagi, szpinak no i rabarbar...Czyli dzisiaj będzie rabarbarowo oczywiście:-) Zrobiłam na próbę, ale na tym się na pewno nie skończy, bo pysznie wyszło. Z camembertem smakuje tak jak powinno smakować...czyli idealnie;-)